ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Αυστρία και Ισραήλ θα πίνουν μπίρα με γεύση Ελλάδας

4 Δεκεμβρίου 2018 






Έτοιμο να κατακτήσει διεθνείς αγορές είναι το «ελληνικό» κριθάρι, καθώς τους επόμενους μήνες πρόκειται να παραχθεί μπίρα από ελληνικό κριθάρι
στην Αυστρία και το Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, 11.000 τόνοι βύνης από ελληνικό κριθάρι θα εξαχθούν σε αυτές τις δύο χώρες -7.000 τόνοι στην Αυστρία και 4.000 στο Ισραήλ-, καθιστώντας στην πράξη τους 2.500 Έλληνες παραγωγούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, προμηθευτές πρώτης ύλης για την παραγωγή μπίρας στο εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή, η εταιρία ξεκίνησε συνεργασία για την προμήθεια ελληνικής βύνης και με τη Ζυθοποιία ΒΑΠ Ρόδου.

Η συνεργασία ανάμεσα στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία και τους Έλληνες παραγωγούς ξεκίνησε το 2008. Από τότε η εταιρεία προμηθεύεται αποκλειστικά ελληνικό κριθάρι από παραγωγούς που καλλιεργούν 170.000 στρέμματα γης σε 19 νομούς, το βυνοποιεί στα ιδιόκτητα βυνοποιεία της στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και με αυτό καλύπτει το 100% των αναγκών παραγωγής της στην Ελλάδα. Μόνο το 2018 προμηθεύτηκε και βυνοποίησε συνολικά 63.000 τόνους ελληνικό κριθάρι, θέτοντας τη βάση για το επόμενο βήμα: τις εξαγωγές βύνης στο εξωτερικό.

Επιμένει -σε όλα- ελληνικά

Η πορεία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αλλά και οι στρατηγικές κινήσεις που πραγματοποιεί την τελευταία δεκαετία είναι ένα πραγματικό case study στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και ένα πρότυπο παράδειγμα εταιρείας που «γεννά» προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα.

Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο το κριθάρι ελληνικό, αλλά όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί. Τα μπουκάλια που γεμίζουν με τις μπύρες της κατασκευάζονται από την Υαλουργία Γιούλα, ενώ τα καπάκια από την Αστήρ Βυτογιάννη. Οι ετικέτες των μπουκαλιών εκτυπώνονται στο εργοστάσιο της Antopack στο Βόλο και τα αλουμινένια κουτάκια στην Crown Hellas Can στην Πάτρα.

Σήμερα, η εταιρεία παράγει 16 μπύρες στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων οι Amstel, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer, ΒΙΟΣ5, ΑΘΗΝΕΟ και η ιστορική ΜΑΜΟΣ, προσφέροντας ευκαιρία εργασίας σε 900 ανθρώπους και συμβάλλοντας έμπρακτα στην εγχώρια οικονομία.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: