ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Φιλιατρά: Έτοιµο να υποδεχθεί τους φίλους του το «Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου»

 10 Δεκεμβρίου 2018
 
 
Εγκαίνια «Μουσείου Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου»
Το 2006, το «Μουσείο Μπενάκη» αναγνώρισε την
αξία του έργου του Μεσσήνιου φωτογράφου Πάνου Ηλιόπουλου και ενέταξε στη συλλογή του το φωτογραφικό αρχείο του µοναδικού αυτού καλλιτέχνη.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, στη θέση του ιστορικού φωτογραφείου και της οικίας του Πάνου Ηλιόπουλου, στην πόλη των Φιλιατρών του νοµού Μεσσηνίας, το «Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου» είναι έτοιµο να υποδεχθεί τους φίλους του.

Σκοπός του είναι να παρουσιάσει το µοναδικό φωτογραφικό και ζωγραφικό έργο του Πάνου Ηλιόπουλου καθώς και το ζωγραφικό έργο του γιου του, Ηλία Ηλιόπουλου.

Το «Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου» ανοίγει τις πόρτες του σε µια ευνοϊκή εποχή καθώς συµπίπτει µε την τάση επανεκτίµησης της τοπικής κουλτούρας, την ανάγκη σύγχρονων χώρων τέχνης που θα συµβάλουν στην περαιτέρω ανάδειξη του νοµού, φιλοδοξώντας να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Μεσσηνίας.

Στόχος είναι η δηµιουργία ενός χώρου τέχνης και καθηµερινού πολιτισµού, αποτελώντας ένα νέο σηµείο αναφοράς για την ανάπτυξη της δηµιουργικότητας, της έκφρασης και της εξωστρέφειας.

Το όραµα του «Μουσείου Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου» είναι να κινητοποιήσει τις δηµιουργικές δυνάµεις της χώρας, στοχεύοντας στη φιλοξενία Eλλήνων και ξένων καλλιτεχνών, µε σκοπό να αναπτυχθεί µια συνεχής αλληλεπίδραση δηµιουργίας µε το παγκόσµιο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι και τέλος, να δηµιουργήσει νέες µορφές συµµετοχής.

Με γνώµονα τις πλέον σύγχρονες τάσεις, το Μουσείο αισιοδοξεί, µε εφαλτήριο το έργο των καλλιτεχνών, να γίνει ένας ανοιχτός χώρος, στον οποίο οι πολίτες σε τοπικό, εθνικό και παγκόσµιο επίπεδο θα συνδιαλέγονται και θα εµπνέονται, ουσιαστικά και γόνιµα, από το παρελθόν, όπως έχει αποτυπωθεί από τους Πάνο και Ηλία Ηλιόπουλο.

Επιπλέον, στόχος είναι, να γίνει σηµείο αναφοράς καλλιτεχνικών φιλοξενιών (residencies), σύγχρονων φωτογράφων, ερευνητών και ιστορικών, συνεχίζοντας έτσι την προσωπική πορεία του Πάνου Ηλιόπουλου που ξεπέρασε τα όρια της γενέτειράς του.

Ακολουθώντας το ταξίδι του Πάνου Ηλιόπουλου, το Μουσείο οραµατίζεται µια συνάντηση πολιτισµών και σύγχρονων καλλιτεχνικών τάσεων εκπαίδευσης και εξωστρέφειας. Με µεγάλη µας χαρά, βρισκόµαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουµε την επίσηµη έναρξη της λειτουργίας του «Μουσείου Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου».

Τα εγκαίνια θα πραγµατοποιηθούν το Σάββατο, 22 Δεκεµβρίου 2018, στις 18:00 µ.µ.

ΑΠΟ http://filiatranet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: