ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Πρόωρη σύνταξη: «Ανοίγει ο δρόμος» για χιλιάδες ασφαλισμένους

5 Δεκεμβρίου 2018 




Ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες ασφαλισμένους που δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να βγουν στην πρόωρη συνταξιοδότηση με την συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας.

 Τις επόμενες μέρες αναμένεται να
εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ με θέμα «η εφαρμογή του μέτρου του συνυπολογισμού του χρόνου επιδότησης ανεργίας για τη συμπλήρωση της ειδικής προϋπόθεσης των εκατό (100) ημερών ασφάλισης κατ’ έτος, την τελευταία πενταετία, προκειμένου να χορηγηθεί μειωμένη σύνταξη γήρατος».
Πρόκειται για μια ευνοϊκή ρύθμιση που αφορά ασφαλισμένους του ΙΚΑ που είναι άνεργοι και δεν μπορούν μέχρι σήμερα να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα λογω του ότι δεν είχαν συμπληρωμένα 100 ένσημα κατ έτος την τελευταία 5ετια.
Με την νέα ρύθμιση οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για σύνταξη καθώς θα μετρούν στο εξής όλα τα διαστήματα επιδοτούμενης ανεργίας των ασφαλισμένων για κάθε έτος, έτσι ώστε να μπορούν πιο εύκολα να συμπληρώσουν τις 100 ημέρες που απαιτούνται για να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο χρόνος ανεργίας, αξιοποιείται με τις ίδιες προϋποθέσεις όπως ο χρόνος ασθένειας, με τη διαφορά ότι ισχύει και για να συμπληρωθούν τη μια από τις πέντε τελευταίες χρονιές οι 100 ημέρες για τη μειωμένη σύνταξη. Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος στο ΙΚΑ για να πάρει μειωμένη σύνταξη σήμερα θα πρέπει να είχε 100 μέρες ασφάλισης κάθε χρόνο τα 5 προηγούμενα έτη. Αν όμως για κάποιο λόγο δεν είχε για έναν χρόνο τα 100 ένσημα, τότε το δικαίωμα για μειωμένη χάνεται, εκτός και αν στο χρόνο αυτό ήταν άνεργος, οπότε και οι 100 ημέρες συμπληρώνονται από τα «ένσημα της ανεργίας». Αυτή είναι η πιο απλή περίπτωση και συνήθως καλύπτεται από τους ασφαλισμένους και τις ασφαλισμένες που σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν με «μειωμένη».

Αυτή ακριβώς την παράμετρο θα έρθει να καλύψει η ρύθμιση του ΕΦΚΑ.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: