ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Γερμανία: 9χρονος κάλεσε την αστυνομία γιατί δεν πήρε το δώρο που ζήτησε από τον Άγιο Βασίλη








Ένας εννιάχρονος από τη Γερμανία, που δεν έμεινε ικανοποιημένος από τα δώρα που πήρε για τα Χριστούγεννα, κάλεσε την αστυνομία για να
παραπονεθεί, προκαλώντας μια επέμβαση στην κατοικία του, σύμφωνα με το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Το αγοράκι, που ζει στο Τσέτελ, κοντά στη Βόρεια Θάλασσα, σχημάτισε χθες τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της αστυνομίας.

Εκτός εαυτού, εξήγησε στους αστυνομικούς ότι δεν είχε πάρει κανένα από τα δώρα που είχε παραγγείλει για τα Χριστούγεννα.

«Οι αστυνομικοί έφθασαν και βρήκαν ένα μικρό αγόρι πολύ οργισμένο», εξήγησε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Nordwest Zeitung.

Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η χθεσινή ήταν μια πολύ ήρεμη μέρα, οι αστυνομικοί αποφάσισαν τότε να παίξουν το παιχνίδι: εξέταση του αρχικού καταλόγου, σύγκριση με τα δώρα που έλαβε τελικά ο μικρός και διαμεσολάβηση της οικογένειας.

Κατάφεραν έτσι να διευθετήσουν τη διαμάχη εξηγώντας στο παιδί πως ο Άγιος Βασίλης είχε πιθανότατα μπερδέψει την παραγγελία του με αυτήν ενός άλλου παιδιού…

Το αστυνομικό τμήμα του Όλντενμπουργκ, με το οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν θέλησε να αποκαλύψει το περιεχόμενο του καταλόγου των δώρων που είχε ζητήσει το παιδί από τον Άγιο Βασίλη. 


ΑΠΟ https://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: