ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διαδικασία ανάκτησης αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και οφειλών

15 Νοεμβρίου 2018 






Σε εφαρμογή του άρθρου 63 του Καν. (ΕΕ) 1306/2016 ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, όπως κάθε χρόνο, προχωρά στη διαδικασία ανάκτησης των αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και
των οφειλών από διοικητικές κυρώσεις που προέκυψαν κατόπιν των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων για το ημερολογιακό έτος αιτήσεων 2017 και προηγούμενα, εντός του οικονομικού έτους 2018.

Για την έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών, σήμερα αναρτήθηκαν οι έγγραφες προσκλήσεις – ειδοποιήσεις διαπίστωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και οφειλών διοικητικών κυρώσεων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» για τους γεωργούς που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία. 

Αναλυτικότερα οι οφειλές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: 

1. Αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντα ποσά

2. Οφειλές από διοικητικές κυρώσεις (πολυετείς κυρώσεις)


3. Οφειλές από κυρώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης


Οι γεωργοί έχουν δικαίωμα ένστασης, την οποία θα πρέπει έως 10/12/2018 να υποβάλουν στο αρμόδιο Περιφερειακό Γραφείο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. εγγράφως με επισυναπτόμενα αποδεικτικά στοιχεία, που να ενισχύουν τα επιχειρήματά τους.
Σε περίπτωση μη καταβολής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και μη υποβολής έγγραφης ένστασης, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, ή οι έγγραφες παρατηρήσεις κριθούν αβάσιμες, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα προχωρήσει την διαδικασία ανάκτησης κατά περίπτωση βάσει του Ν.2520/1997, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 

Σε περίπτωση άλλης αναγνωρισμένης και εκκαθαρισμένης απαίτησης του δικαιούχου σε βάρος του Ε.Λ.Ε.Γ.Ε.Π., πραγματοποιείται συμψηφισμός μέχρι είσπραξης του συνολικά οφειλόμενου ποσού, λαμβάνοντας υπόψη τη συναίνεση, για το σκοπό αυτό, όπως αποτυπώνεται στο σημείο Ζ1 «Δηλώσεις και ανάληψη υποχρεώσεων» των κατ’ έτος υποβαλλόμενων Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης.
Η κοινοποίηση της πρώτης ειδοποίησης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί μετά την παρέλευση πέντε ημερών, από την ανάρτησή της στο λογαριασμό του υπόχρεου στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» στο πληροφοριακό σύστημα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab/#/login
Σε περίπτωση που κάποιος παραγωγός δεν έχει προσωπικό λογαριασμό, για να είναι δυνατή η είσοδός στην εφαρμογή είναι απαραίτητη η λήψη κωδικού και η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού από τη σελίδα
https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ στην επιλογή “Εγγραφή”.
Επισημαίνεται ότι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης online για τα έτη 2014-2018 ΔΕΝ απαιτείται να παραλάβουν εκ νέου κωδικό. 

Για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά «Πράσινης Ενίσχυσης» διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Σύμφωνα με το τον Καν (ΕΕ) 1307/2013, η ενίσχυση για τις γεωργικές πρακτικές που είναι επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον («Πράσινη Ενίσχυση»), χορηγείται ανεξαιρέτως σε όλους τους δικαιούχους του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης κατόπιν ενεργοποίησης των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης. Η πράσινη ενίσχυση χορηγείται ως ποσοστό της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης που ενεργοποιεί ο γεωργός. 

Για τη χορήγηση της πράσινης, ο κανονισμός προβλέπει ότι ο υπολογισμός του ανωτέρω ποσοστού (συντελεστής πρασινίσματος) υπολογίζεται ως διαίρεση του ποσού που προβλέπεται για την πράσινη ενίσχυση σε κάθε περιφέρεια με τη συνολική αξία όλων των δικαιωμάτων ενίσχυσης που ενεργοποιούνται ανά περιφέρεια. 

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι το ποσό χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο πρασίνισμα υπολογίζεται από κάθε κράτος μέλος, κάθε έτος, βάσει του ανωτέρω συντελεστή πρασινίσματος, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική αξίας όλων των δικαιωμάτων ενίσχυσης που ενεργοποιούνται σε περιφερειακό επίπεδο.
Κατά το έτος ενίσχυσης 2017, λόγω αύξησης της συνολικής αξίας ενεργοποίησης των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης στον τελευταίο διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο πριν την λήξη του οικονομικού έτους 2018, οι συντελεστές που χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού πρασινίσματος μειώθηκαν, και προέκυψε ποσοστιαία μείωση του δικαιούμενου ποσού πράσινης ενίσχυσης ανά δικαιούχο. Από την εν λόγω μείωση προέκυψαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά στο καθεστώς της πράσινης ενίσχυσης ανά παραγωγό. 

Δυνάμει του άρθρου 7 του Καν.(ΕΕ) 1307/ 2013, το συνολικό ποσό των αμέσων ενισχύσεων που μπορούν να χορηγηθούν σε ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχα καθαρά ανώτατο όρια. Ως εκ τούτου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά την διαδικασία ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών «Πράσινης Ενίσχυσης» άνω των 20 EUR. 

Οι οφειλές που προέκυψαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πληρωμής και δεν υπερβαίνουν τα 100 EUR, θα συμψηφιστούν με άλλες αναγνωρισμένες και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις του υπόχρεου σε βάρος του Ε.Λ.Ε.Γ.Ε.Π..

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...