ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Η σφραγίδα ΚΑΝΩΝ που θα μπαίνει σε μοναστηριακά προϊόντα

 

 

 

Το σήμα θα μπορούν να παίρνουν και αγαθά από μικρούς παραγωγούς

Με το σήμα ΚΑΝΩΝ θα πιστοποιούνται στο εξής τα μοναστηριακά προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Τη σφραγίδα αυτή θα μπορούν να παίρνουν για τα προϊόντα τους και μικροί παραγωγοί από όλη την Ελλάδα. Η σήμανση αναμένεται να υπάρχει στα πρώτα προϊόντα που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του 2018.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν μετά τη χθεσινή παρουσίαση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

Το σήμα, μάλιστα, έχουν φιλοτεχνήσει οι σπουδαστές του Εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών, Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε την ιδιαίτερη  σημασία της πρωτοβουλίας «ΚΑΝΩΝ» που υλοποιείται από την ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), προκειμένου να διασφαλιστεί η μοναδικότητα των παραγομένων προϊόντων, τόσο των μοναστηριακών κοινοτήτων όσο και των μικρών παραγωγών και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο για όλες τις ομόδοξες χώρες.

Αρχικά το Σήμα «ΚΑΝΩΝ» θα υπάρχει στην χώρα μας, στην Κύπρο και την Ρωσία, και στη συνέχεια σε Βουλγαρία  και Σερβία, ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα προϊόντα αυτά, σε αντιστοίχιση του Καθολικού προτύπου που είναι το monastic.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της «ΚΑΝΩΝ» Γιώργος Καββαθάς, δήλωσε ότι αυτή η προσπάθεια είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για το σύνολο των ομόδοξων χωρών καθώς θα βοηθήσει τόσο τους μικρούς παραγωγούς όσο και τις Μοναστικές Κοινότητες να διασφαλίσουν τα προϊόντα τους έναντι όποιας «κακής πρακτικής» καταστρατηγεί την μοναδικότητά τους.

ΑΠΟ https://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: