ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Ευρωπαϊκή σχολή «κατασκόπων» ιδρύεται στην Ελλάδα

19 Νοεμβρίου 2018 




Σε 17 επιχειρησιακά προγράμματα σε πλαίσιο της PESCO αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα τα 25 Κράτη Μέλη της ΕΕ που μετέχουν στη μόνιμη διαρθρωμένη αμυντική συνεργασία,
κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με τη συμμετοχή και των Υπουργών Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα έργα αυτά είναι και η δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής σχολής αντικατασκοπίας» στην Ελλάδα με συμμετοχή στο εγχείρημα και της Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που διέρρευσε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, η σχολή θα ιδρυθεί σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας των 25, και θα κληθεί θα εκπαιδεύσει στελέχη των οργανισμών πληροφοριών των Κρατών Μελών.

Η Ελλάδα θα αναλάβει να διεκπεραιώσει και ένα δεύτερο πρόγραμμα που έχει να κάνει με την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για επιχειρήσεις σε υψηλό υψόμετρο.

Αντίστοιχα η Γερμανία αναλαμβάνει ένα πρόγραμμα για την δημιουργία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η Εσθονία επικεντρώνεται στον κυβερνοχώρο, η Ιταλία στην κατασκευή ενός σκάφους «Υψηλής Ατμόσφαιρας», το οποίο θα παρέχει συνεχή παρακολούθηση από τον ουρανό, η Τσεχία θα επικεντρωθεί στη διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου, η Γαλλία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στη βελτίωση της κατανομής των στρατιωτικών βάσεων στην Ευρώπη και στο εξωτερικό και η Αυστρία σε ένα έργο επιτήρησης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών (ΧΒΡΠ).

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: