ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Ξεκινά η ανέγερση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου









Νέα πνοή στις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, η οποία παραμένει ουραγός στην Ευρώπη, αναμένεται να δώσει το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, η ανέγερση του οποίου θα
ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και εκτιμάται ότι θ" αλλάξει το τοπίο στον χώρο της Yγείας στη Ελλάδα.

Το κέντρο θα ανοίξει τις πύλες του μετά από τέσσερα χρόνια, οπότε προβλέπεται η ολοκλήρωσή του και το κόστος του έχει προϋπολογιστεί στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του.

Στο νέο κέντρο θα γίνονται μεταμοσχεύσεις για όλα τα συμπαγή όργανα (κυρίως καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ και πάγκρεας), ενώ θα λειτουργεί και αυτόνομη παιδιατρική μονάδα μεταμοσχεύσεων. Όσοι θα στελεχώσουν το κέντρο θα μπορούν με υποτροφία να εξειδικευτούν στις μεταμοσχεύσεις, καθώς το Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται ήδη με δύο μεταμοσχευτικά κέντρα στη Βιέννη και το Βατικανό.

Η δημιουργία του «αποτελεί ιδανικό παράδειγμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θα έχουν πρόσβαση σ αυτό όλοι οι ασφαλισμένοι, οι ανασφάλιστοι και οι μετανάστες», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, σε ειδική εκδήλωση που έγινε σήμερα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και είχε ως στόχο την παρουσίαση του κέντρου.

Στόχος, επίσης του κέντρου είναι να επαναφέρει το θέμα των μεταμοσχεύσεων στην ελληνική κοινωνία, με απώτερο σκοπό να αυξηθούν οι πιθανοί δότες, αλλά και να συμβάλει στον συντονισμό των μεταμοσχεύσεων σε όλη τη χώρα.

Τη βεβαιότητα ότι θα γίνει σημείο αναφοράς για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Ανδρέας Καραμπίνης, ο οποίος είπε ότι είμαστε από τους τελευταίους στις μεταμοσχεύσεις στον δυτικό κόσμο και αποκάλυψε ότι από το 2013 έως σήμερα 300 Έλληνες ασθενείς έχουν αναζητήσει τη σωτήρια γι" αυτούς μεταμόσχευση σε κέντρα του εξωτερικού.

Το Ίδρυμα Ωνάση θα συμβάλει στην καλή λειτουργία του Κέντρου (όσον αφορά στον εξοπλισμό), θα έχει εκπροσώπους του στη διοίκηση και λόγο στη στελέχωσή του. Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, έγινε ξεκάθαρο ότι το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα ανήκει στο δημόσιο και θα λαμβάνει κάθε χρόνο 20% του προϋπολογισμού του, ως τακτική χρηματοδότηση από το κράτος.

ΑΠΟ https://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: