ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Φοροδιαφυγή… τέλος για τα AirBnB -Αρχίζει διασταυρώσεις η ΑΑΔΕ

25 Νοεμβρίου 2018 







Οι νέοι διεθνείς κανόνες που, συστηματικά από το 2012, επιβάλει ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ στο επίπεδο της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών και η συμμόρφωση των τραπεζικών και πιστωτικών παρόχων με
τους αυτούς τους κανόνες, φαίνεται να αποδίδουν πλέον καρπούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων που έχει συνάψει, έλαβε δεδομένα από παρόχους πληρωμών αλλοδαπής σχετικά με τα εισοδήματα που έλαβαν φορολογούμενοι στην Ελλάδα από πλατφόρμα διαμοιρασμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τους. Τα δεδομένα αφορούν τα έτη 2015, 2016, 2017 για όλους όσοι είχαν δηλώσει τους συγκεκριμένους παρόχους πληρωμών αλλοδαπής και περιέχουν για κάθε φορολογούμενο τα αναλυτικά στοιχεία του ταυτοποιημένα ως το επίπεδο του ΑΦΜ, το συνολικό έσοδο και το συνολικό αριθμό των συναλλαγών του για κάθε ένα από τα τρία αυτά έτη.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι η μέθοδος πληρωμής μέσω αλλοδαπής προπληρωμένης κάρτας γνώρισε αλματώδη αύξηση τη διετία 2016-2017 καθώς ενώ το 2015 μεταφέρθηκαν περίπου 250.000 ευρώ που αφορούσαν μόλις σε 1.000 συναλλαγές, το 2017 οι συναλλαγές αυτές ανήλθαν στις 34.000 περίπου και το συνολικό εισόδημα έφθασε τα 9,5 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν προωθηθεί ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για αξιοποίηση και σύγκριση τους με τα δηλωθέντα έσοδα στα έντυπα Ε2 των δηλώσεων φορολογίας των αντίστοιχων ετών, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθηθεί η πορεία της συμμόρφωσης αυτών των φορολογούμενων με το νέο θεσμικό πλαίσιο που, πλέον, ισχύει στο πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Θα παρακολουθηθεί δηλαδή αν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα προβούν στην εγγραφή των ακινήτων τους στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και αν θα υποβληθεί η Συγκεντρωτική Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής για την περίοδο 01/01/18 – 31/10/18 και από εκεί και πέρα αν θα υποβάλλονται οι περιοδικές δηλώσεις βραχυχρόνιας διαμονής.
Ταυτόχρονα με αυτήν τη συγκεκριμένη δράση –και συγκεκριμένα για το πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων διαμερισμάτων και τουριστικών επαύλεων και κατοικιών με Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του ΕΟΤ- βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης αντίστοιχες ενέργειες διεθνούς ανταλλαγής πληροφοριών. Πρώτο σημείο ελέγχου και διασταυρώσεων είναι το φορολογικό έτος 2017 καθώς στα έντυπα φορολογίας υπήρχε διακριτό πεδίο για τη δήλωση των εισοδημάτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση αποκλειστικά μέσω των ψηφιακών πλατφορμών.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: