ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Ποιοι αυτοαπασχολούμενοι δικαιούνται επίδομα ανεργίας

 

 

 

 

 

 

Καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή βοηθήματος ανεργίας σε αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενους- ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ

Καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή βοηθήματος ανεργίας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) σε αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενους- ασφαλισμένους του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) -τέως ΕΤΑΑ (τ. ΤΣΜΕΔΕ, τ. ΤΣΑΥ, τ. Τομέας Ασφάλισης Νομικών) με εγκύκλιο του Οργανισμού, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τη λήψη του βοηθήματος, υποβάλλεται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο, μέσω ΟΠΣ2, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ ή στο ΚΕΠ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίας απασχόλησής του, καθώς επίσης και μέσω της εφαρμογής «e-Υπηρεσίες» του Οργανισμού, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης του ΕΦΚΑ.

Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος, καθώς και το συνολικό χορηγούμενο ποσό, καθορίζονται από το συνολικό χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου.

Συγκεκριμένα:

Για χρόνο ασφάλισης 3 έως και 4 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για τρεις μήνες.


Για χρόνο ασφάλισης 5 έως και 6 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για τέσσερις μήνες.


Για χρόνο ασφάλισης 7 έως και 8 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για πέντε μήνες.


Για χρόνο ασφάλισης 9 έως και 10 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για έξι μήνες.


Για χρόνο ασφάλισης 11 έως και 12 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για επτά μήνες.


Για χρόνο ασφάλισης 13 έως και 14 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για οκτώ μήνες.


Για χρόνο ασφάλισης που υπερβαίνει τα 14 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα καταβάλλεται για εννέα μήνες.


Η καταβολή του βοηθήματος πραγματοποιείται, μέσω του ΟΠΣ2 του Οργανισμού και αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής εμπρόθεσμης αίτησης, ενώ η καταβολή του αναστέλλεται για τους εξής λόγους:

- Ανάληψη μισθωτής εργασίας ή έναρξη αυτοαπασχόλησης, εκτός αν το βοήθημα χορηγείται, βάσει της προϋπόθεσης που περιγράφεται στο Κεφ. Α΄ παρ. 1β της εγκυκλίου (εισοδηματικό κριτήριο), καθώς και άσκηση οποιασδήποτε άλλης μορφής απασχόλησης.

- Υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση από τον ΕΦΚΑ ή άλλον φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, εκτός των περιπτώσεων συνταξιοδότησης ή υποβολής αίτησης για συνταξιοδότηση, λόγω θανάτου.


- Υπαγωγή του δικαιούχου στην υποχρεωτική ή προαιρετική ασφάλιση του ΕΦΚΑ ή άλλου φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, μετά τη διακοπή του επαγγέλματoς.


- Λήξη της ισχύος του εγγράφου πιστοποίησης της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, όταν πρόκειται για πολίτες τρίτων χωρών.


Δικαίωμα συνέχισης της ανασταλείσας χορήγησης του βοηθήματος έχουν οι ασφαλισμένοι, εφόσον υποβάλλουν σχετική αίτηση εντός δύο ετών από την ημερομηνία της αρχικής έγκρισης χορήγησης του βοηθήματος.

Οι λόγοι διακοπής και ανάκλησης χορήγησης του βοηθήματος είναι οι ίδιοι που ισχύουν και για την τακτική επιδότηση ανεργίας. Βοηθήματα που τυχόν έχουν καταβληθεί, μετά την ημερομηνία διακοπής, αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Για τους παραπάνω ασφαλισμένους δεν αποτελεί προϋπόθεση υποβολής της αίτησης για τη λήψη του παρόντος βοηθήματος ο εφοδιασμός τους με δελτίο ανεργίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού και, συνεπώς, δεν υπάγονται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό (π.χ. διακοπή της επιδότησης, λόγω μη ανανέωσης του δελτίου ανεργίας). Ωστόσο, προαιρετικά και μόνο μπορούν να εφοδιαστούν με δελτίο ανεργίας, κατόπιν αίτησής τους και εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, δεν δύνανται να κατέχουν δελτίο ανεργίας οι αιτούντες το παρόν βοήθημα με βάση την προϋπόθεση που περιγράφεται στο Κεφ. Α΄ παρ. 1β της εγκυκλίου (εισοδηματικό κριτήριο), καθόσον δεν έχουν προβεί σε διακοπή επαγγέλματος.

Το βοήθημα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών και ανέρχεται στο ποσό των 360 ευρώ, μηνιαίως.

Το μηνιαίο ποσό του βοηθήματος δεν προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό προστατευόμενων μελών οικογενείας του δικαιούχου. Επίσης, δεν προβλέπεται η καταβολή αναλογούντων Δώρων Εορτών Χριστουγέννων/Νέου Έτους και Πάσχα.
Έκαστο μηνιαίο βοήθημα αντιστοιχεί σε 25 ημέρες επιδότησης, όπως στην τακτική επιδότηση ανεργίας.

Ειδικά, στην περίπτωση υπαγωγής στο βοήθημα, βάσει της προϋπόθεσης που περιγράφεται στο Κεφ. Α΄ παρ. 1β της παρούσας εγκυκλίου (εισοδηματικό κριτήριο), εάν ο δικαιούχος ασκήσει, όπως έχει δικαίωμα, επαγγελματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια λήψης του βοηθήματος, τότε ως μηνιαίο βοήθημα καταβάλλεται ποσό ίσο με τη διαφορά μεταξύ του μηνιαίου βοηθήματος (360 ευρώ) και του καθαρού εισοδήματος που προκύπτει από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας κατά τον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα.
Εφόσον από τον ανωτέρω έλεγχο προκύψει η καταβολή μη δικαιούμενων βοηθημάτων, αυτά συμψηφίζονται με βοηθήματα που θα καταβληθούν τον επόμενο ή τους επόμενους μήνες και, εάν αυτά δεν επαρκούν, αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Η καταβολή του βοηθήματος γίνεται με πίστωση του ατομικού λογαριασμού του δικαιούχου στη δηλωθείσα εμπορική τράπεζα ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Δεν προβλέπεται η απόδοση ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ κατά τη διάρκεια καταβολής του βοηθήματος.

Για τη χορήγηση του βοηθήματος πλέον της μίας φοράς εξετάζεται κάθε φορά η συνδρομή των απαιτούμενων νόμιμων προϋποθέσεων. Χρόνος ασφάλισης που υπολογίστηκε για την καταβολή του βοηθήματος δεν λαμβάνεται υπόψη για την επαναχορήγησή του.

Περισσότερα στο https://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: