ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Έσπασε το τραπεζικό απόρρητο για χιλιάδες δανειολήπτες

23 Σεπτεμβρίου 2018 





Έσπασε στις 15 Σεπτεμβρίου το τραπεζικό απόρρητο για χιλιάδες δανειολήπτες που θέλουν να ευνοηθούν από τον Νόμο Κατσέλη, καθώς εφεξής οι τράπεζες μπορούν να
αναγνωρίζουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ θέτουν σε εφαρμογή ευνοϊκές ρυθμίσεις με «κούρεμα» οφειλών για άλλους δανειολήπτες.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 150.000 δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει αίτηση ένταξης στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με άρση του τραπεζικού τους απορρήτου και μάλιστα σε βάθος πενταετίας.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε έληξε η προθεσμία που είχε οριστεί για την οικειοθελή άρση του απορρήτου από τους δανειολήπτες, οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να ανοίγουν αυτόματα τους τραπεζικούς λογαριασμούς του δανειολήπτη λαμβάνοντας πλήρη γνώση των οικονομικών του στοιχείων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μέσω του ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών και της ανίχνευσης που θα ακολουθεί, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να εντοπίζουν αποτελεσματικότερα τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ειδικότερα, θα προσδιορίζουν με μεγάλη ακρίβεια αν οι οφειλέτες τηρούν καταθέσεις σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα, το ύψος των οποίων αποδεικνύει περισσότερα εισοδήματα από εκείνα που επικαλέστηκαν ώστε να ενταχθούν στον Ν. Κατσέλη.

Όσοι δανειολήπτες «πιάνονται» να έχουν καταθέσεις ή επενδύσεις σε διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα σε άλλες τράπεζες (Ελλάδα και εξωτερικό) από εκείνη από την οποία έλαβαν το στεγαστικό δάνειο, θα τίθενται αυτόματα εκτός των ευεργετικών διατάξεων του Νόμου Κατσέλη.

Υπολογίζεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, ότι ο ένας στους τέσσερις δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στον Νόμο Κατσέλη ανήκει στην ομάδα των στρατηγικά κακοπληρωτών.

 Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή ευνοϊκές ρυθμίσεις για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που έχουν καταθέσει αίτηση ένταξης στον Νόμο Κατσέλη. Αποδέκτες των εν λόγω ευνοϊκών διατάξεων θα είναι μόνο οι δανειολήπτες οι οποίοι θα περάσουν με επιτυχία από το εκτενές «σκανάρισμα» οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα διενεργήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα, μέσω της νέας κοινής πλατφόρμας - βάσης δεδομένων που δημιούργησαν.

 Οι τράπεζες θα προσφέρουν στους εν λόγω δανειολήπτες με «καθαρό μητρώο» κούρεμα της οφειλής για τα δάνεια ανάλογο με εκείνο που θα πρόκυπτε από δικαστική απόφαση ύστερα από εξέταση της σχετικής αίτησης υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη. Η διαμόρφωση των ευνοϊκών προτάσεων των τραπεζών (κούρεμα δανείων και μείωση δόσεων) θα έχει ως κυρίαρχο κριτήριο την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη και τη δυνατότητά του να εξυπηρετεί – σε βάθος χρόνου – τις οφειλές του.

 Οι αυξήσεις φόρων ευνοούν δωρεές, αγοραπωλησίες και γονικές παροχές 
Οι αυξήσεις – από 1.1.2019 – των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε χιλιάδες περιοχές της χώρας, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ για τον υπολογισμό όλων των φόρων στα ακίνητα – πλην του ΕΝΦΙΑ, όπου έχουν ήδη εφαρμοστεί –, φέρνουν ουρές στα συμβολαιογραφεία. Ιδιοκτήτες ακινήτων σπεύδουν να προλάβουν ώστε να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και διανομές με τις επικρατούσες έως τώρα αξίες.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές, ώστε να αποφύγουν να πληρώσουν από τις αρχές του χρόνου αυξημένους φόρους, και μάλιστα με το δεδομένο ότι θα υπάρξουν άλλοι δύο γύροι αυξήσεων το 2019 και 2020.

Μια γονική παροχή, μια δωρεά ή ακόμη και η αγορά κάποιου ακινήτου τώρα θα στοιχίσει φθηνότερα, αφού από την Πρωτοχρονιά οι φόροι στις μεταβιβάσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα στις περιοχές όπου αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες.
Οι περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων γίνονται σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν σημαντικά. Όπως για παράδειγμα σε Αττική, Α’ διαμέρισμα Αθηνών (Κολωνάκι, Λυκαβηττός), Ν. Ερυθραία, Νέο Ψυχικό, Κέρκυρα, Μύκονο, Τήνο, κ.λπ.

topontiki , https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.