ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Τελευταίες μέρες για τις αιτήσεις στον κοινωνικό τουρισμό του ΟΑΕΔ (προθεσμία)

12 Ιουνίου 2018 




Λίγες μέρες μένουν για τις αιτήσεις που αφορούν τον κοινωνικό τουρισμό του ΟΑΕΔ.
Συγκεκριμένα μέχρι τις 17 Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει αίτηση. Αναμένεται να
υποβληθούν πάνω από 250.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης διακοπών του ΟΑΕΔ.
Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ξεκίνησε πριν μερικές μέρες και μέσα σε μια μέρα, είχαν υποβληθεί 80.000 αιτήσεις δικαιούχων και ταυτόχρονα 150.000 αιτήσεις παρόχων.
Ο γενικός διευθυντής Εργατικού Δυναμικού του ΟΑΕΔ, Δημήτρης Μπουγιακλής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου δήλωσε την Πέμπτη, πως «τις επόμενες δέκα ημέρες, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία (στις 17 Ιουνίου), θεωρούμε ο αριθμός αιτήσεων θα ξεπεράσει τις 250.000».
Αναφορικά με το πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί για έκτη χρονιά, από τις 11 Ιουλίου 2018 έως τις 10 Ιουλίου 2019, ο κ. Μπουγιακλής υπογράμμισε ότι «όσοι από τους δικαιούχους επιλέξουν τουριστικές μονάδες που βρίσκονται σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διπλάσιες διανυκτερεύσεις δηλαδή έως δέκα, σε σχέση με τους υπόλοιπους προορισμός που είναι μέχρι πέντε διανυκτερεύσεις».
Μάλιστα τόνισε ότι «ενώ στην υπόλοιπη χώρα, υπάρχει μια μικρή ιδιωτική συμμετοχή των τουριστών, στα συγκεκριμένα νησιά δεν υπάρχει καμία συμμετοχή, απλά έχει αυξηθεί η επιδότηση στα καταλύματα».
Σχετικά με τους κωδικούς πρόσβασης, καθώς οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, ο γενικός διευθυντής Εργατικού Δυναμικού του ΟΑΕΔ, διευκρίνισε ότι οι μόνοι που χρειάζεται να επισκεφθούν την υπηρεσία, προκειμένου να τους εκδώσει κωδικούς, είναι αυτοί που δεν είχαν ποτέ σχέση με τον ΟΑΕΔ.
Η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων είναι αυτοματοποιημένη, επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ανθρώπινο χέρι, υπάρχει μοριοδότηση στο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, στον αριθμό των ανήλικων τέκνων, στον αριθμό των ημερών ασφάλισης της τριετίας 2015-2017 και στην εγγεγραμμένη ανεργία».

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
  • Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες, οι οποίοι/ες κατά το έτος 2017:
  • Είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) (με κρατήσεις υπέρ Εργατικής Εστίας) ή
  • Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
  • Έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή
  • Συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας), καθώς και εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο ειδικό μητρώο ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.
  • Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση επιταγής κοινωνικού τουρισμού, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού.
ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: