ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

ΔΕΗ: Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές που θα αντικαταστήσουν τα κλασικά ρολόγια

Ιούνιος 8, 2018 





Την αντικατάσταση των συμβατικών ρολογιών της ΔΕΗ με έξυπνους μετρητές, δρομολογεί η επιχείρηση με νέο διαγωνισμό που σχεδιάζει να προκηρύξει εντός του έτους. Όπως ανέφερε χθες σε δημοσιογράφους ο
διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ληφθούν από την μητρική εταιρεία αλλά και από το ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με την πορεία του διαγωνισμού.

Οι έξυπνοι μετρητές θα αλλάξουν ριζικά τις συνθήκες καταμέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας, δίνοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να έχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο για τη κατανάλωσή τους. Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα τηλεμέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος αλλά και διακοπή της παροχής στους κακοπληρωτές με στόχο τον περιορισμό του κόστους της καταμέτρησης για τον Διαχειριστή, αλλά και των αποκοπών, τον έλεγχο των αιχμών ζήτησης κλπ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ είχε προκηρύξει το 2014 πιλοτικό διαγωνισμό για την εγκατάσταση 170.000 έξυπνων μετρητών σε Ξάνθη, Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Λευκάδα, καθώς και σε αστικό δείγμα των περιοχών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Όμως, ο διαγωνισμός δεν προχώρησε καθώς υπήρξε δικαστική εμπλοκή, κατόπιν προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Λόγω της αναγκαιότητας του έργου ο κ. Παναγιωτάκης, τόνισε χθες ότι θα μπορούσε να προχωρήσει η προκήρυξη νέου πιλοτικού διαγωνισμού, μικρότερης εμβέλειας, σε δύο, τρεις περιοχές της χώρας. Έτσι θα τρέξει πιο γρήγορα, για να ακολουθήσει το έργο της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών. Μια από τις λύσεις που προκρίνονται, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης, είναι η κατάτμηση της ελληνικής επικράτειας και η ταυτόχρονη ανάθεση σε διαφορετικούς αναδόχους του έργου ανά δύο, τρεις Περιφέρειες, ώστε να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΑΠΟ http://www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: