ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Σταϊκούρας: Άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ κυρίως για τα φτωχότερα νοικοκυριά

04/06/2018

 

 

Η αύξηση των δόσεων δεν λύνει το πρόβλημα της υψηλής φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας σημειώνει ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ


«Για να ανακουφιστούν πραγματικά οι πολίτες, θα πρέπει να μειωθεί άμεσα ο ΕΝΦΙΑ με τρόπο τέτοιο που να ωφελούνται όλοι οι πολίτες και κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά» δηλώνει ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο βουλευτής Φθιώτιδας σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί «τόσο στην 4η αξιολόγηση όσο και στο δήθεν αναπτυξιακό της σχέδιο, ότι θα διατηρήσει μακροπρόθεσμα σταθερό τον ΕΝΦΙΑ στα σημερινά υψηλά επίπεδα» και ότι «φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αυτός να καταβάλλεται σε περισσότερες δόσεις».

«Αυτό, όμως, δεν λύνει το πρόβλημα της υψηλής φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται, όπως η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει, η άμεση μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τρόπο που θα ωφεληθούν όλοι οι πολίτες και κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά» συνεχίζει ο τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Iδεοληπτική κυβέρνηση»

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει επίσης τα εξής:

«Η μείωση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, μαζί με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Πρόεδρός της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για την στήριξη της κατοικίας (αναστολή του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες και του φόρου υπεραξίας για ορισμένα χρόνια, έκπτωση φόρου για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, απλοποίηση των μεταβιβάσεων και ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών) θα ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, θα τονώσουν τη ρευστότητα στην οικονομία, θα οδηγήσουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και θα αποφέρουν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα σε αναπτυξιακό, κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό επίπεδο. Όλα αυτά όμως δεν μπορεί να τα υλοποιήσει μία ιδεοληπτική κυβέρνηση η οποία, στο αναπτυξιακό της σχέδιο, υποστηρίζει ότι "ο συνολικός φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα δεν είναι υπερβολικός σε ευρωπαϊκή κλίμακα"». 
ΑΠΟ https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: