ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Γαλλία: Στο «σφυρί» χειρόγραφο του Μότσαρτ από τον «Γάμο του Φίγκαρο»

18 Ιουνίου 2018 




Μέχρι και 500.000 ευρώ αναμένεται ότι θα κοστίσει ένα «εξαιρετικό» χειρόγραφο του Μότσαρτ από το διάσημο έργο του «Γάμος του Φίγκαρο», που θα βγει στο σφυρί μαζί
με μια σερενάτα που συνέθεσε ο μουσικός σε νεαρή ηλικία.
Τα χειρόγραφα θα βγουν στο σφυρί στις 20 Ιουνίου στο Παρίσι, ενώ περιλαμβάνονται στα χιλιάδες κομμάτια που κατασχέθηκαν στα γραφεία της γαλλικής εταιρίας Aristophil, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο τεράστιας οικονομικής απάτης σε βάρος μικροεπενδυτών.

Το χειρόγραφο από το «Γάμο του Φίγκαρο» που χρονολογείται από το 1786, δείχνει την πρώτη εκδοχή μιας σκηνής της τελευταίας πράξης, ενώ η αξία του εκτιμάται μεταξύ 400.000 – 500.000 ευρώ, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Ader Nordmann.

Σύμφωνα με τον ειδικό Τιερί Μποντέν, οι τέσσερις σελίδες με τίτλο «Scena con Rondo» είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς «αποκαλύπτουν τον Μότσαρτ επί τω έργω, σε ώρα περισυλλογής, να μελετά μια εκδοχή για μια σκηνή της τελευταίας πράξης της όπεράς του».

Αν και ο Μότσαρτ είχε εμπνευστεί αυτή τη σκηνή με τη Σουζάνα, τη μνηστή του Φίγκαρο, ως μια απαγγελία με μουσική υπόκρουση, που ακολουθείται από ένα ροντό (μουσική φόρμα που βασίζεται στην εναλλαγή ενός ρεφρέν), απορρίπτει την ιδέα και την αντικαθιστά με την πασίγνωστη σύνθεση «Deh vieni non tardar».

Μια σερενάτα το δεύτερο χειρόγραφο

Το δεύτερο χειρόγραφο είναι ένα μέρος από μια σερενάτα που συνέθεσε ο Μότσαρτ στη Βιένη τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1773. Πιθανόν, η σύνθεση έγινε ««κατά παραγγελία του καγκελαρίου της περιοχής του Σάλτσμπουργκ, φίλου της οικογένειας Μότσαρτ, για τον εορτασμό της ολοκλήρωσης των σπουδών του γιου του», σύμφωνα με τον Μποντέν.

Το έργο που συνέθεσε ο Μότσαρτ σε ηλικία 17 ετών είναι μια παρτιτούρα εξαιρετικής ορχηστρικής δομής». Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, η αξία της εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 150.000 ευρώ.

Πώς κατέληξαν τα έργα σε δημοπρασία

Η εταιρία Aristophil που ιδρύθηκε το 2003 είχε προτείνει σε 18.000 ενδιαφερόμενους να επενδύσουν τις οικονομίες τους σε πολύτιμα χειρόγραφα, για τα οποία όπως αποδείχτηκε οι επενδυτές πλήρωσαν πολύ περισσότερα σε σχέση με τις τιμές της αγοράς.

Μέσω της οικονομικής απάτης υπεξαιρέθηκαν 850 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές, πολλοί από τους οποίους έχασαν όλες τις οικονομίες τους και περιμένουν εδώ και δύο χρόνια την πώληση της συλλογής.

Η συλλογή περιλαμβάνει χειρόγραφα του στρατηγού ντε Γκολ ή ένα πρόχειρο του «Μικρού πρίγκιπα». Τα έργα, άρχισαν να πωλούνται τον Δεκέμβριο του 2017.

Από τον Μάιο, ο παρισινοί οίκοι δημοπρασιών Artcurial, Drouot Estimations και Ader-Nordmann μετέχουν στην πώληση των κατασχεθέντων, την οποία έχει αναλάβει ο οίκος Aguttes.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: