ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Το παλαιότερο ξύλινο άγαλμα είναι 11.600 ετών!

Το Shigir Idol, είναι το παλαιότερο ξύλινο γλυπτό στον κόσμο, με ηλικία 11.600 ετών. Το γλυπτό δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Μεσολιθικής περιόδου,
γύρω στο 7.500 π.Χ., αλλά ήρθε στο φως έπειτα από ανασκαφές σε ένα τυρφορυχείο της Shigir στα Ουράλια όρη, στις 24 Ιανουαρίου του 1894.

Αρχικά, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το άγαλμα ήταν 9,500 χρόνων. Ωστόσο, έπειτα από επανεξέτασή του, η ραδιοχρονολόγηση που πραγματοποιήθηκε από τον επιστήμονα GI Zajtseva του Ινστιτούτου Ιστορίας και Υλικού Πολιτισμού στην Αγία Πετρούπολη, απέδειξε ότι πρόκειται για το αρχαιότερο γνωστό ξύλινο γλυπτό στον κόσμο, με ακόμα μεγαλύτερη ηλικία απ΄ότι αρχικά πιστευόταν.

Το σημερινό ύψος του είναι 2,8 μέτρα, αλλά το αρχικό του εικάζεται ότι ήταν 5,3 μέτρα. Σχεδόν 2 μέτρα του γλυπτού εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, λόγω πολιτικών αναταραχών στην Ρωσία. Πραγματικό ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα, και όχι μόνο, προκαλούν τα μηνύματα που είναι λαξευμένα πάνω του. 
 
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι ευθείες γραμμές του Shigir Idol θα μπορούσαν να υποδηλώνουν χαρακτηριστικά της Γη, όπως τον ορίζοντα, τα σύνορα ανάμεσα στη Γη και τον ουρανό ή τη διαχωριστική γραμμή στα σύνορα μεταξύ των κόσμων. Ωστόσο, άλλοι δηλώνουν ότι μπορεί να αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο και τίποτα παραπάνω. Στο αρχαίο αυτό άγαλμα απεικονίζονται οκτώ διαφορετικά πρόσωπα, ένα εκ των οποίων είναι τρισδιάστατο. Τα πρόσωπα μπορεί να αναπαριστούν εικόνες από πνεύματα της αρχαιότητας.

Ένας από τους επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το ξύλινο αυτό κατασκεύασμα δηλώνει ότι είχε φτιαχτεί από πεύκο το οποίο είχε ηλικία 159 χρόνια.

ΑΠΟ http://perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: