ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Στη Βουλή οι αγώνες μοτοσυκλετών στις αμμοθίνες του Κυπαρισσιακού

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018 





Οι αγώνες μοτοσυκλετών στις αμμοθίνες της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000, που αποτελεί χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα στο Γιαννιτσοχώρι και την Ελαία, προκάλεσαν δύο ερωτήσεις στη Βουλή προς τον υπουργό
Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, από ισάριθμους βουλευτές του Ποταμιού, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γιώργο Αμυρά και τον Σπύρο Λυκούδη.


Οι δύο βουλευτές, στις ξεχωριστές τους ερωτήσεις, αφού επισημαίνουν ότι οι αγώνες διεξήχθησαν μέσα σε προστατευόμενη περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο “τις παρακείμενες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας, τα προστατευόμενα οικοσυστήματα των αμμολόφων, καθώς και τους επισκέπτες της παραλίας”, ζητούν να ενημερωθούν από τον υπουργό για τα εξής:

Ο Γ. Αμυράς, ειδικότερα, καλεί τον υπουργό Γ. Σταθάκη, να ενημερώσει την Βουλή “α) σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την προστασία της εν λόγω περιοχής, καθώς αποτελεί ένα πολύτιμο οικοσύστημα με αμμόλοφους αλλά και χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας”, β) αν “θα προβείτε στην άμεση εξαίρεση της συγκεκριμένης προστατευόμενης παραλίας από τη διαδρομή τωρινών ή μελλοντικών αγώνων”, καθώς και γ) αν “θα υπάρξουν κυρώσεις στους υπαίτιους που ενέκριναν τη χρήση προστατευόμενης περιοχής, καταπατώντας τη νομοθεσία περί προστασίας του αιγιαλού, περί βιοποικιλότητας, καθώς και των μέτρων της υπουργικής απόφασης για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου”.

Από την πλευρά του, ο Σπ. Λυκούδης, ζητεί από τον υπουργό να απαντήσει, α) αν “αληθεύει ότι είχε δοθεί σχετική άδεια για τη διενέργεια αυτού του ιδιότυπου ράλι από τις αρμόδιες αρχές (Περιφέρεια Πελοποννήσου, Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας κ.λπ.)” και “αν ναι, με ποιες προϋποθέσεις είχε δοθεί και με ποιο σκεπτικό δεν ελήφθησαν υπόψη οι ενστάσεις του Συλλόγου “Αρχέλων” αλλά και των κατοίκων και των λουόμενων”, καθώς και “αν ελήφθη υπόψη το κατεπείγον αίτημα του Συλλόγου “Αρχέλων” να εξαιρεθεί το τμήμα της προστατευόμενης παραλίας και των αμμολόφων από τη διαδρομή αυτή για λόγους προστασίας της φύσης βάσει της νομοθεσίας για την προστασία του αιγιαλού και την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, του άρθρου 13 του νόμου της βιοποικιλότητας και των μέτρων της υπουργικής απόφασης που ισχύει από τον Μάιο του 2016 για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου”.
ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: