ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Δωρεάν ταξιδάκι με τρένο στην Ευρώπη για 18άρηδες

07 Μαϊου 2018





Καλά νέα για 15.000 18άρηδες καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν δωρεάν με τρένο αυτό το καλοκαίρι σε ευρωπαϊκές χώρες, έπειτα από πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σκοπός η ενίσχυση της ευρωπαϊκής
ταυτότητας και των ευρωπαϊκών αξιών, όπως τονίζεται στα ψηφίσματα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μια ειδική σελίδα στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας και μια σελίδα στο Facebook με λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία θα είναι διαθέσιμη έως τα μέσα Μαΐου.

«Αν είσαι 18, Ευρωπαίος πολίτης και θέλεις να ανακαλύψεις την Ευρώπη και την κουλτούρα της αυτή είναι η ευκαιρία σου» αναφέρει, στην ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ιδέα προτάθηκε αρχικά κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εκδήλωσης Νεολαίας (EYE) και χάρη στις προσπάθειες των βουλευτών του ΕΚ, 20.000-30.000 νέοι, ηλικίας 18 ετών, θα λάβουν δωρεάν εισιτήρια για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Αργότερα θα επωφεληθούν περισσότεροι νέοι από μία ακόμα πρωτοβουλία με την ονομασία «Ανακαλύψτε την ΕΕ».

Περίπου 15.000 συμμετέχοντες θα ταξιδέψουν από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο.
Οι online αιτήσεις θα είναι ανοιχτές από τις 12 έως τις 26 Ιουνίου. Οι αιτήσεις θα ανοίξουν για δεύτερη φορά αργότερα αυτή την χρονιά.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου αιτήσεων μπορούν να συμμετάσχουν μόνο οι Ευρωπαίοι που την 1η Ιουλίου του 2018 θα είναι 18 χρονών.
Οι συμμετέχοντες μπορούν να ταξιδεύουν από 1 έως 30 ημέρες, σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες της ΕΕ.

Τα ταξίδια θα πραγματοποιούνται κυρίως με τρένο, ενώ η χρήση άλλων μέσων μεταφοράς θα είναι εφικτή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (π.χ για άτομα με κινητικές δυσκολίες, άτομα που έρχονται από απομακρυσμένες περιοχές).

Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα επιτρέψει στους νέους ανθρώπους να βιώσουν την διαφορετικότητα της Ευρώπης, να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον και να μάθουν περισσότερα για την Ευρώπη.


ΑΠΟ https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.