ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Έρχεται ο νέος «Καλλικράτης»: Τι έχει «κλειδώσει», τι παραμένει ανοιχτό





Με απλή και «ανόθευτη», τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αναλογική αλλά χωρίς όριο στη θητεία των δημάρχων και των περιφερειαρχών πρόκειται να κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες
της aftodioikisi.gr, η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο Καλλικράτη.

Συγκεκριμένα, αν και ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου για δημόσια διαβούλευση που έχει καταντήσει «γεφύρι της Άρτας», δεν είναι ακόμη γνωστός (σ.σ. κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για την άλλη εβδομάδα οπότε πραγματοποιείται το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, ενώ άλλες τον τοποθετούν ακόμη και στις αρχές Μαΐου), φαίνεται ότι έχουν ήδη «κλειδώσει»:

-Η απλή και «ανόθευτη» αναλογική, με το υπουργείο, ωστόσο, να δείχνει διατεθιμένο , προκειμένου να μειώσει τις αντιδράσεις των αιρετών, να την «νοθεύσει», υιοθετώντας κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης πλαφόν από 2 έως και 8%  (σ.σ. θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, δηλαδή, χαμηλό στους μεγάλους δήμους και υψηλό στους μικρούς) για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο.

-Η μη υιοθέτηση της αρχικής πρότασης για όριο στη θητεία των αιρετών (δύο για την πενταετία, τρεις για την τετραετία), καθώς το τελικό νομοσχέδιο δεν θα περιέχει τέτοια διάταξη. Πρόκειται για θέμα που θα συζητηθεί στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και θα αφορά, όπως ζητούσαν οι αιρετοί, το σύνολο του πολιτικού προσωπικού.

-Επαναφορά της τετραετούς (από πενταετής) που είναι σήμερα, θητείας για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες. Ωστόσο, πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αναφέρουν ότι η πενταετία θα μπει στο τραπέζι των, κατά τα φαινόμενα, σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών από την μια πλευρά και ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ από την άλλη, και δεν αποκλείεται να δοθεί ως ένα ακόμη αντάλλαγμα προκειμένου να μειωθούν οι αναταράξεις.

-Η αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές και η διεξαγωγή τους την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου (α΄γύρος) και την τρίτη Κυριακή, εφόσον χρειαστεί, β΄ γύρος, καθώς, όπως και σήμερα, για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη θα απαιτείται το 50%+1.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: