ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018

Aναδοχή παιδιών: Αλλάζουν όλα με το ν/σ του υπ. Εργασίας

18 Απριλίου 2018
Τη δυνατότητα σε όσους έχουν συνάψει Σύμφωνο Συμβίωσης να συμμετάσχουν στην διαδικασία της αναδοχής (όχι όμως και της υιοθεσίας), ρύθμιση που ανοίγει το δρόμο της
αναδοχής και για τα ομόφυλα ζευγάρια δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατέθεσε χθες στη Βουλή η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου.

Θεσπίζεται επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής για τις περιπτώσεις παιδιών ΑμεΑ ή παιδιών με έντονα ψυχολογικά προβλήματα. Ο ανάδοχος γονέας θα αμείβεται με μηνιαία αντιμισθία και θα του παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη ασθένειας και συντάξεως. Στόχος είναι να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης υποψηφίων αναδόχων γονέων για τις ευαίσθητες αυτές ομάδες παιδιών.

Το νομοσχέδιο δίνει έμφαση στη διαφάνεια και την πάταξη των κυκλωμάτων εμπορίας παιδιών, όπως επίσης και η πανελλαδική επίβλεψη της πορείας υιοθεσιών και αναδοχών στη χώρα μας προκειμένου να επιτευχθεί η αποιδρυματοποίηση των παιδιών που σήμερα φιλοξενούνται σε ιδρύματα.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει
 1. Θέσπιση συμβουλευτικού γνωμοδοτικού οργάνου, του «Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής Υιοθεσίας» (Ε.Σ.Αν.Υ). Με τον συντονισμό του Εθνικού Συμβουλίου επιδιώκεται η γρήγορη και αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Έμφαση δίνεται στην πανελλαδική επίβλεψη της πορείας υιοθεσιών και αναδοχών.
 2.  2.Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων, στο οποίο καταγράφονται υποχρεωτικά όλα τα παιδιά που διαβιούν σε μονάδες παιδικής προστασίας. Τηρείται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταγράφει τα στοιχεία όλων των ανήλικων που τοποθετούνται σε μονάδες παιδικής προστασίας ή πρόκειται να τοποθετηθούν σε ανάδοχο γονέα ή να υιοθετηθούν. Βασικός σκοπός είναι η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, με την προσδοκία ότι η καταγραφή τους θα καταστήσει ευκολότερη την παρακολούθηση της οικογενειακής αποκατάστασής τους, μέσω του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας.

  3. Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Ανάδοχων Γονέων, στο οποίο καταχωρούνται όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν παιδί ή να γίνουν ανάδοχοι γονείς, εφόσον πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και έχουν παρακολουθήσει το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Η καινοτομία έγκειται στο ότι η καταγραφή θα πραγματοποιείται πριν από την τοποθέτηση του ανηλίκου σε αυτούς. Επίσης προβλέπεται Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Θετών Γονέων, όπως επίσης Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών και Εθνικό Μητρώο Υιοθεσιών.

  4. Δυνατότητα ανάθεσης διεξαγωγής της επίμαχης κοινωνικής έρευνας και της σύνταξης κοινωνικής έκθεσης σε πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (Σ.Κ.Λ.Ε.). Με την αποκέντρωση της διαδικασίας, επιχειρείται να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τις κοινωνικές υπηρεσίες και επιβαρύνει αρνητικά τους υποψήφιους ανάδοχους/θετούς γονείς, δηλαδή το πρόβλημα της ελλιπούς στελέχωσης των κοινωνικών υπηρεσιών και της καθυστερημένης ολοκλήρωσης των κοινωνικών ερευνών. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης της διενέργειας της κοινωνικής έρευνας σε άλλη υπηρεσία ή σε πιστοποιημένο κοινωνικό λειτουργό ώστε να μην χρονίζει η διαδικασία.

  Με τις παρεμβάσεις αυτές το αρμόδιο υπουργείο στοχεύει στη μείωση του χρόνου αναμονής των ανάδοχων – θετών γονέων και στην αποσυμφόρηση των υπηρεσιών. Είναι ενδεικτικό πως προβλέπεται η υποχρέωση ολοκλήρωσης της κοινωνικής έρευνας για αναδοχή παιδιού σε 3 μήνες, αντί των 6 ή και παραπάνω που έως τώρα απαιτούνται, ενώ τίθεται για πρώτη φορά μέγιστο χρονικό όριο παραμονής ενός υποψηφίου αναδόχου γονέα στο Εθνικό Μητρώο στα 3 έτη. “Η θεσμοθέτηση του συντετμημένου χρόνου κατά τον οποίο υποχρεωτικά θα ολοκληρώνεται η κοινωνική έρευνα, αποτελεί πάγιο αίτημα των υποψηφίων γονέων, οι οποίοι πολλές φορές αποκαρδιώνονται από τις επιμηκυμένες διαδικασίες και ανακαλούν το ενδιαφέρον τους”, αναφέρεται στην Έκθεση Αξιολόγησης του νομοσχεδίου.
  Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιλύονται χρόνια προβλήματα του θεσμού της αναδοχής, καθώς επεκτείνεται για πρώτη φορά η οικονομική ενίσχυση της αναδοχής και μετά την ενηλικίωση του παιδιού αν αυτό είναι ΑμεΑ ή σπουδάζει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η οικονομική ενίσχυση των αναδόχων θα καταβάλλεται από ενιαίο φορέα, ενώ ο ανήλικος που τοποθετείται σε ανάδοχο θα καλύπτεται ιατροφαρμακευτικά από τον ασφαλιστικό φορέα του ανάδοχου γονέα. Επίσης, παρέχεται φιλοξενία, κατά προτεραιότητα, στις φοιτητικές εστίες για περιπτώσεις σπουδαστών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Όσον αφορά στην υιοθεσία, καθιερώνεται υποχρεωτική επιμόρφωση των υποψηφίων θετών γονέων, πριν από την τοποθέτηση παιδιών σε αυτούς, μετά την ολοκλήρωση της οποίας οι υποψήφιοι θετοί γονείς εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών Γονέων.

  Για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θετοί γονείς θα είναι υποχρεωμένοι να εγγράφονται σε ένα κεντρικό μητρώο, πριν υιοθετήσουν το παιδί τους.

  ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη