ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Ανέπαφες πληρωμές με δαχτυλίδια και βραχιόλια made in Greece

08/03/2018

 

Οι Έλληνες καταναλωτές θα είναι οι πρώτοι, που θα δοκιμάσουν δαχτυλίδια και βραχιόλια με ενσωματωμένη τεχνολογία ανέπαφων πληρωμών

Από τον Σεπτέμβριο του 2007, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανέπαφη
συναλλαγή στο Λονδίνο, ο χώρος των ψηφιακών πληρωμών έχει αλλάξει ριζικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταβαίνοντας από πλαστική σε ψηφιακή μορφή. Σήμερα, η διείσδυση των ανέπαφων (contactless) πληρωμών σταδιακά αυξάνεται, επιτρέποντας στους καταναλωτές να παίζουν στα δάχτυλα τις συναλλαγές τους.

Στην ελληνική αγορά υπάρχουν εγκατεστημένα περισσότερα από 600.000 POS, εκ των οποίων το 90% υποστηρίζει ανέπαφες πληρωμές. Ένα απτό δείγμα γραφής για το πώς οι ανέπαφες συναλλαγές μπορούν να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση στο ευρύ κοινό δίνουν τα πρώτα επώνυμα κοσμήματα ανέπαφων πληρωμών, τα οποία μάλιστα έχουν …χρώμα ελληνικό.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της υψηλής τεχνολογίας, οι Folli Follie και Links of London (FF Group), η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδaς, η Visa και η εταιρεία Qivos ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα πραγματικά καινοτόμο προϊόν, το οποίο παρουσίασαν -για πρώτη φορά- στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη. 

Η σειρά κοσμημάτων πληρωμών, η οποία περιλαμβάνει γυναικεία και ανδρικά δακτυλίδια και βραχιόλια και φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τις αγορές μας, θα διατίθεται στα καταστήματα του ομίλου FF Group. Την ίδια στιγμή, οι θεαματικές αλλαγές που προκαλεί η ταχύτατη ανάπτυξη της αγοράς του fintech δημιουργούν προοπτικές ενσωμάτωσης και άλλων παραπλήσιων υπηρεσιών, όπως η συλλογή και εξαργύρωση πόντων για αγορές.

Ελληνική πρωτιά

Οι Έλληνες καταναλωτές θα είναι οι πρώτοι, που θα δοκιμάσουν δαχτυλίδια και βραχιόλια με ενσωματωμένη τεχνολογία ανέπαφων πληρωμών. Ξεκινώντας από την ελληνική αγορά εντός του 2018, τα καινοτόμα προϊόντα θα λανσαριστούν και σε άλλες αγορές διεθνώς, όπου έχει παρουσία η FF.

Τα κοσμήματα πληρωμών, που βασίζονται στην τεχνολογία NFC (Near Field Communication) και δεν χρειάζονται φόρτιση, επιτρέπουν πληρωμές εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια σε όλα τα POS, που υποστηρίζουν την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών. Να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία- σήμερα στην ελληνική αγορά υπάρχουν πλέον εγκατεστημένα περισσότερα από 600.000 POS, από τα οποία περίπου το 90% υποστηρίζει ανέπαφες πληρωμές. Σύμφωνα με στοιχεία της Visa, στην ελληνική αγορά σήμερα 1 στις 5 ηλεκτρονικές πληρωμές γίνεται ανέπαφα.

Πηγή: ΣΕΠΕ
ΑΠΟ http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: