ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Σκουρλέτης:Σε δύο μήνες ο «νέος Καλλικράτης» -Τι είπε για «πλαφόν» θητειών δημάρχων








Σε δύο μήνες θα κατατεθεί στην τελική μορφή του, το νομοσχέδιο για το «νέο Καλλικράτη», εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι κανείς
δεν θα αιφνιδιαστεί από τις αλλαγές που θα περιέχει.
Ειδικότερα με συνέντευξη του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος στις αλλαγές, που θα φέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων εβδομάδων, ο κ. Σκουρλέτης παρατήρησε: «Δεν είναι οι δύο μήνες που θα περιμένουμε και θα δούμε την τελική μορφή του νομοσχεδίου, είναι ο πάνω από ένας χρόνος συζήτησης, που προηγήθηκε πάνω στις σχεδιαζόμενες αλλαγές με τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τους ανθρώπους, οι οποίοι συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην αυτοδιοίκηση […] μιλάμε για πρωτόγνωρες διαδικασίες διαλόγου και προβληματισμού».
«Κανείς δεν αιφνιδιάζεται», συνέχισε, «θα πάμε για αλλαγές από αυτές που επιτρέπονται από τα σημερινά όρια του Συντάγματος, αλλά και της πραγματικότητας, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί και βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης –βγαίνει τώρα, αλλά δεν διαθέτουμε όλα τα μέσα, που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να στηρίξουμε στο μέγεθος που θα επιθυμούσαμε τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν ώριμα πράγματα, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν».
Σε ό,τι αφορά το θέμα του πλαφόν στις θητείες των δημάρχων διευκρίνισε: «Είναι κάτι το οποίο δεν το έχουμε καταλήξει ακόμη. Είναι ένα θέμα που θα άξιζε να το δούμε συνολικά –όχι μόνο για τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, αλλά συνολικά για όλες τις αιρετές θέσεις. Θα μπορούσε να πει κάποιος, γιατί για τους δημάρχους και να μην υπάρχει για τους βουλευτές. Με αυτήν την έννοια, όμως, ίσως θα έπρεπε να ολοκληρωθεί πια στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος».
Ερωτηθείς, τέλος, εάν εξετάζονται σενάρια εκλογών απάντησε: «Οι εκλογές είναι πολύ μακριά ακόμη. Η κρισιμότητα των στιγμών και της περιόδου είναι επιπλέον λόγος, για να γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους, όπως συνταγματικά προβλέπεται, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας».

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: