ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Προβλήματα στο "Εξοικονομώ κατ’ οίκον" επισημαίνουν οι μηχανικοί της Μεσσηνίας

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018




Ξεκινά και στη Μεσσηνία αύριο Δευτέρα 12 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ”,
σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο ιστότοπος exoikonomisi.ypen.gr, μέσω του οποίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις, τέθηκε ήδη σε λειτουργία, ενώ στον ίδιο δικτυακό τόπο υπάρχουν πληροφορίες για τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ένταξης σε αυτό.
Στη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου, προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, οι ιδιώτες θα έχουν την δυνατότητα να εξοικειωθούν με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ιδιαίτερα αυτοί που δεν επιλέγουν να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες κάποιου επαγγελματία συμβούλου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ωστόσο, από την πλευρά τους, οι πολιτικοί μηχανικοί εκφράζουν σοβαρό προβληματισμό, καθώς σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τοπικό Τμήμα Μεσσηνίας του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ) γίνεται λόγος για δυσλειτουργίες του συστήματος, ζητούν δε να μετατεθεί η έναρξη της διαδικασίας αιτήσεων σε ευθετότερο χρόνο.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Τμήματος, Βασίλης Κουτραφούρης και Βασίλης Κανάκης αντίστοιχα, σημειώνονται τα εξής:
«Το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ" που εντάσσεται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει συγκεντρώσει το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον πολλών συμπολιτών μας. Δυστυχώς, ενώ το ΥΠΕΚΑ είχε ανακοινώσει ως αρχική ημερομηνία εφαρμογής του τις 8 Μαρτίου 2018 γίναμε μάρτυρες μιας απίστευτης προχειρότητας και πολλών τεχνικών προβλημάτων.
Κύρια προβλήματα, α) η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος "καταρρέει" συνεχώς ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Βuildingcert, β) δεν δόθηκε ικανός χρόνος μελέτης και αφομοίωσης του οδηγού του προγράμματος και των παραρτημάτων του στους μηχανικούς, καθώς τα τελευταία δημοσιοποιήθηκαν μόλις προ ολίγων ημερών. Επίσης, δεν τέθηκε η πλατφόρμα του προγράμματος σε περίοδο
δοκιμαστικής εφαρμογής. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως υπάρχουν εκατοντάδες απορίες συναδέλφων που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί.
Επειδή σε πολύ κόσμο έχουν γεννηθεί μεγάλες προσδοκίες από το εν λόγω πρόγραμμα, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως εάν διαβάσει κάποιος τους προϋπολογισμούς που θα διατεθούν ανά Περιφέρεια και κάνει τους απαραίτητους επιμερισμούς, θα διαπιστώσει πως οι δυνητικά ωφελούμενοι ανά νομό ανέρχονται σε λίγες εκατοντάδες.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το κύριο κριτήριο επιλογής των δικαιούχων είναι η χρονική σειρά προτεραιότητας της αίτησης υπαγωγής. Με βάση και όλες τις τεχνικές αστοχίες που προαναφέρθηκαν, θεωρούμε πως ένα τέτοιο πρόγραμμα ίσως θα έπρεπε να διαθέτει ένα πιο ορθό σύστημα αξιολόγησης και μοριοδότησης των αιτήσεων, σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια.
Είναι προφανές πως ως Σύλλογος Μηχανικών χαιρετίζουμε την εφαρμογή προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων. Αλλωστε, αυτό το έχουμε αποδείξει και μέσω των ενημερωτικών ημερίδων που πραγματοποιήσαμε για το πρόγραμμα. Επιθυμούμε, όμως, η υλοποίηση του προγράμματος να γίνεται με τρόπο συντεταγμένο και καλά οργανωμένο από την Πολιτεία. Ολα τα παραπάνω αναφέρονται επειδή θέλουμε να προλάβουμε στρεβλά σκηνικά, όπου ο ιδιώτης μηχανικός θα καθίσταται υπόλογος στους πελάτες του για αστοχίες του συστήματος, καθυστερήσεις και προχειρότητες του υπουργείου.
Ως μόνη λύση προτείνουμε την παράταση της έναρξης εφαρμογής του προγράμματος σε εύλογο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου θα έχουν διορθωθεί από τους αρμόδιους φορείς όλες οι δυσλειτουργίες».

ΑΠΟ  https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.