ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ελαιόλαδου

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018 





Εξακολουθεί να είναι πτωτική η πορεία της τιμής του ελαιόλαδου στη Μεσσηνία και σε όλη την Ελλάδα, κι έχει φτάσει στα 3,15 ευρώ το κιλό.
Η συνέχιση της καθοδικής πορείας, που δεν ανακόπτεται, προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στους
παράγοντες της ελαιοκομίας και ιδιαίτερα στους παραγωγούς. Επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας παίζει πολύ μικρό ρόλο στη διεθνή αγορά, στη διαμόρφωση των τιμών, όπου κυρίαρχος είναι ο ρόλος Ισπανών και Ιταλών.
Αυτή την περίοδο μπορεί να έχουν γεμίσει όλοι με λάδι, και κυρίως οι Ελληνες έμποροι - εξαγωγείς και οι Ιταλοί που το προμηθεύονται, όμως υπάρχουν κάποια στοιχεία που έχουν βάση και τα οποία δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία: Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το διεθνές εμπόριο, η Ισπανία πουλάει φθηνά, γιατί η φετινή της παραγωγή σε ελαιόλαδο ήταν τελικά 200.000 τόνους παραπάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις. Και η Ιταλία δεν δείχνει ενδιαφέρον να αγοράσει, αφού έχει προμηθευτεί λάδι το προηγούμενο διάστημα από την Τυνησία, φθηνότερα από το ελληνικό, και έχει γεμίσει.
Πηγές της αγοράς και των συνεταιρισμών καλούν και πάλι τους παραγωγούς να δείξουν ψυχραιμία και να μην πανικοβληθούν. Να μην αρχίσουν να πιέζουν και να πουλάνε χωρίς λόγο. Επιβάλλεται να υπάρχει διάθεση ελαιόλαδου με σύνεση, για να τροφοδοτηθεί η αγορά χωρίς να πιέζεται.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: