ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Η «μαύρη Μόνα Λίζα» βρέθηκε μετά από 44 χρόνια και πουλήθηκε για 1,6 εκατ. δολάρια

01/03/2018





Ένα από τα τρίπτυχα έργων τέχνης που δημιούργησε ο Ενυόνυου κατά τη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου της Νιγηρίας, η «Τουτού»
εξαφανίστηκε λίγο αφότου δημιουργήθηκε το 1974. Η τύχη του παρέμενε αντικείμενο εικασιών για πάνω από 40 χρόνια προτού ανακαλυφθεί σε ένα οικογενειακό σπίτι στα τέλη του περασμένου έτους.

Απεικονίζοντας την πριγκίπισσα Αντετουτού Αντεμιλούγι (συντομογραφία ‘Τουτού’)., ο πίνακας κρίθηκε ως αυθεντικός και βγήκε σε δημοπρασία από τον οίκο Bonhams. Ο οίκος προέβλεψε πως ο πίνακας θα πωλούνταν έναντι 275.000 – 413.000 δολάρια, πολύ λιγότερα από την τελική τιμή πώλησης.

Σύμφωνα με το Bonhams, η «Τουτού» ζωγραφίστηκε όταν ο Ενυόνυου είδε την πριγκίπισσα να περπατά στην εξοχή της Νιγηρίας. Ο καλλιτέχνης δημιούργησε άλλους δύο πίνακες της Αντεμιλούγι, οι οποίοι είναι επίσης εξαφανισμένοι.

Οι πίνακες έγιναν διάσημοι, όχι μόνο λόγω της ομορφιάς τους, αλλά και εξαιτίας του μυστηρίου που περιβάλλει την εξαφάνισή τους. Η ανακάλυψη της «Τουτού» οφείλεται εν μέρει στις προσπάθειες του Ζιλ Πεπιάτ, διευθυντή της αφρικανικής τέχνης του οίκου δημοπρασιών, που είχε ως αποστολή του για πολλά χρόνια, να βρει τους πίνακες. Αρκετοί του έφεραν πολλούς πίνακες, αλλά ήταν όλα απομιμήσεις.

Όταν έλαβε μία πληροφορία, στις αρχές του περασμένου έτους, ο Πεπιάτ επισκέφθηκε ένα «μικρό» διαμέρισμα στο βόρειο Λονδίνο και ανακάλυψε τον πίνακα που ήταν κρεμασμένος εκεί τα τελευταία 30 χρόνια. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, ο Πεπιάτ δήλωσε: «Είχα εκστασιαστεί όταν πρωτοείδα τον πίνακα. Οι ιδιοκτήτες, που τον είχαν κληρονομήσει, δεν είχαν ιδέα για την αξία του».


ΑΠΟ http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: