ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Στο 1 δισ. ευρώ ο τζίρος του γύρου







Σε έναν από τους πλέον κερδοφόρους και αναπτυσσόμενους τομείς της ελληνικής επιχειρηματικότητας αναδεικνύεται η αγορά γύρου, με το συνολικό τζίρο σε κρεοπωλεία και
ψητοπωλεία να ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.
Αυτή τη στιγμή κυρίαρχη εταιρεία στην αγορά γύρου είναι η Μέγα Γύρος. O συνολικός κύκλος εργασιών το 2017 της εταιρίας ανήλθε στα 36,3 εκατ. ευρώ, με τα 27,8 εκατ. ευρώ από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα και τα 8,5 εκατ. από την Αμερική.
Η εταιρεία καταγράφει τα τελευταία χρόνια ανοδική πορεία, καθώς το 2016 ο κύκλος εργασιών (συνολικά) ήταν στα 32 εκατ. ευρώ, έναντι 28 εκατ. ευρώ το 2015 και 21,73 εκατ. ευρώ το 2014. Το 2015 από την αμερικανική αγορά προήλθαν 3 εκατ. πωλήσεις, ενώ το 2016 ξεπέρασαν τα 5 εκατ. ευρώ.
Η μονάδα στο New Jersey της Αμερικής ήταν μια επένδυση 5 εκατ. ευρώ και ξεκίνησε να παράγει από τον Αύγουστο του 2014. Πλέον, η μονάδα της Αμερικής ήδη τροφοδοτεί περί τις 20 πολιτείες της χώρας, ενώ κάνει εξαγωγές σε Καναδά, Παναμά και Ντουμπάι.
Είσοδο στην αγορά του γύρου πραγματοποιεί και η Crerta Farms. Ειδικότερα, η κρητική εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή γύρου για ψητοπωλεία, καλαμάκια και κεμπάπ, με κρέας ειδικής εκτροφής, μία τεχνογωσία που αναπτύσσει στα χοιροτροφεία της και από την οποία προκύπτει η σειρά «Εν Ελλάδι».
Στόχος της εταιρείας είναι η απόκτηση σημαντικού μεριδίου αγοράς, καθώς εκτιμά ότι με το κρέας ειδικής εκτροφής θα κερδίσει την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού.
Το κρέας ειδικής εκτροφής της Creta Farms ένα νέο προϊόν, με ελληνική προέλευση και κρητική καταγωγή, αποτέλεσμα 4ετούς εργαστηριακής μελέτης με ελληνικό πανεπιστήμιο.
Οι συγκεκριμένοι χοίροι που βρίσκονται στη μοναδική καθετοποιημένη μονάδα χοιρινού κρέατος της χώρας μας, στις εγκαταστάσεις της Creta Farms στο Ρέθυμνο της Κρήτης, εκτρέφονται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, και 100% φυτικές τροφές πλούσιες σε Ω3 και φυσικά αντιοξειδωτικά, όπως χαρούπι, κρητικά βότανα (ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, αλαδανιά) καθώς και εσπεριδοειδή. Όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά δημιουργούν μια παραδοσιακή εκτροφή, που βελτιώνει όχι μόνο την υγεία του ζώου, αλλά και τα διατροφικά χαρακτηριστικά του κρέατος.
Να σημειωθεί ότι σήμερα το 90% του κρέατος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή γύρου δεν είναι ελληνικό και προέρχεται κυρίως από την Ολλανδία.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: