ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

ΟΠΕΚΑ: Τα έξι επιδόματα που θα χορηγεί






Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που απέκτησε νομική υπόσταση με τον ν. 4520/2018 παρουσιάστηκε σήμερα Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής
Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και τον Διοικητή του, Στυλιανό Πλιάκη.

Ο νέος Οργανισμός είναι μια Ενιαία Αρχή Απόδοσης Επιδομάτων και αναλαμβάνει σταδιακά δέσμη 6 παροχών:

1. Το Επίδομα Παιδιού που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 214 του νόμου 4512/2018.

2. Τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.

3. Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 93 ν. 4387/2016.

4. Την παροχή σύνταξης, ασφαλιστικής ικανότητας και εξόδων κηδείας που χορηγούσε ο ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες προ του νόμου 4387/2016, σύμφωνα με τους νόμους 1296/1982 και 4093/2012.

5. Τις παροχές και τις υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.

6. Προνοιακές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων.

Αγροτική Εστία

Σύντομα αναμένεται η ανακοίνωση των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για το 2018.

Για πρώτη φορά φέτος ο ΛΑΕ επεκτείνει τις παροχές του στο παιδί με τριπλό άξονα δράσεων :

1. Εντάσσει στις επιχορηγήσεις του κατασκηνωτικά προγράμματα για παιδιά αγροτών

2. Αυξάνει κατά 50%, δηλαδή από 20€ σε 30€, την επιχορήγηση για κάθε βιβλίο που θα προμηθευτούν τα παιδιά των αγροτών σε όλη την χώρα.

3. Θα διαθέσει σημαντικό ποσό για θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, συμβάλλοντας έτσι στον οικογενειακό προυπολογισμό της αγροτικής οικογένειας.

Το 2018 είναι έτος αφιερωμένο στο παιδί. Γι αυτό και ο ΛΑΕ συντονίζεται με τις δράσεις που αναπτύσσονται στο σύνολο του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο ΟΠΕΚΑ συνεχίζει κι επεκτείνει τον Λογαριασμό της Αγροτικής Εστίας που δημιουργήθηκε το 2002 στον ΟΓΑ ως φορέας κοινωνικής πολιτικής για τον αγροτικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, οι πρώτοι βασικοί στόχοι του Ο.Π.Ε.Κ.Α. είναι :

• η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα

• η διαχείριση και η πληρωμή του νέου Επιδόματος Παιδιού


• η ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων


• η επέκταση των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας με έμφαση στο παιδί.


Φωτίου: Καταργούμε ταλαιπωρία και γραφειοκρατία

«Για πρώτη φορά το νέο κράτος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στηρίζεται σε δυο πυλώνες και είναι όλο ψηφιακό. Ο πρώτος πυλώνας είναι ο Εθνικός Μηχανισμός Κοινωνικής Προστασίας με 240 Κέντρα Κοινότητας και ο δεύτερος πυλώνας είναι ο ΟΠΕΚΑ με 9 Περιφερειακές Διευθύνσεις. Το νέο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης είναι όλο ψηφιακό για να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική προστασία, τις πελατειακές σχέσεις. Σε κάθε βήμα του διασταυρώνει έξι βάσεις δεδομένων του κράτους, φορολογικές, επιδοματικές κ.λπ., ώστε σε ένα λεπτό ο πολίτης να μπορεί να ξέρει τα δικαιώματά του», δήλωσε η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
«Πηγαίνεις ως Έλληνας πολίτης στο Κέντρο Κοινότητας με το ΑΦΜ σου ή τον ΑΜΚΑ σου και ρωτάς: “Tι επιδόματα μπορώ να πάρω; Τι υπηρεσίες δικαιούμαι; Σε ποια προγράμματα μπορώ να συμμετάσχω, ανεργίας, εκπαίδευσης, εξειδίκευσης”; Ο υπάλληλος βλέπει στην οθόνη την κατάστασή σου και σου απαντά. Συγχρόνως σε βοηθάει να κάνεις ηλεκτρονική αίτηση. Την αίτηση μπορείς να την κάνεις και από το σπίτι σου. Μόλις γίνει η αίτηση, μεταβιβάζεται αμέσως στο σύστημα του ΟΠΕΚΑ και αρχίζει η διαδικασία ηλεκτρονικού ελέγχου. Την στιγμή που κάνεις την αίτηση μπορεί το σύστημα να δείξει αν είσαι δικαιούχος ή όχι, τι ποσό θα πάρεις και πότε στο λογαριασμό που έχεις δηλώσει», πρόσθεσε η αν. Υπουργός.
«Σήμερα παρουσιάζουμε τον νεοσύστατο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο ΟΠΕΚΑ είναι βασικός μοχλός υλοποίησης των πολιτικών που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στόχος είναι πάντα ο άνθρωπος. Η στήριξη με τα κατάλληλα εργαλεία όλων όσοι έχουν ανάγκη την στιγμή ακριβώς που το χρειάζονται. Εργαζόμαστε ώστε ο νέος Οργανισμός να αναδειχθεί συμπαραστάτης στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού και να γίνει αγαπητός από αυτόν», δήλωσε από την πλευρά του, ο Διοικητής του ΟΠΕΚΑ, Στυλιανός Πλιάκης.
Πέρα από κάθε αμφισβήτηση, το μοντέλο που βασίστηκε στην έλλειψη μιας ενιαίας διοικητικής αρχής επιδοματικών ενισχύσεων έχει φτάσει στα όρια του. Στο σημερινό αδιέξοδο μας οδήγησε η έλλειψη ενοποιημένου και επικαιροποιημένου μητρώου των δικαιούχων των πάσης φύσης κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών, η ανεπαρκής ενημέρωση του πληθυσμού αναφοράς, η απουσία γεωπληροφοριακού συστήματος, η πολυνομία και η αλληλοεπικάλυψη των σχετικών προγραμμάτων.

Η δημιουργία του ΟΠΕΚΑ και η ανάπτυξη πολιτικών οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των ευπαθών ομάδων είναι συνέχεια καθοριστικών παρεμβάσεων της Πολιτείας τα τελευταία δύο χρόνια : Εθνικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας, Εθνικός Μηχανισμός για τον συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ένταξης και συνοχής, νόμος για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες, απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας -ΚΕ.Π.Α. και κύρωση του Αναθεωρημένου Κοινωνικού Χάρτη. Οι πρωτοβουλίες αυτές, αντανακλούν τις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και ανοίγουν μία νέα σελίδα στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων και στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους.
Ο ΟΠΕΚΑ ήρθε για να κάνει πράξη την Αλληλεγγύη. Να καταπολεμήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό, αποδίδοντας στα πλέον ευάλωτα στρώματα αξιοπρέπεια στην επαφή τους με το κράτος.

Ανάπτυξη χωρίς αλληλεγγύη και προστασία των ευάλωτων ομάδων, δεν είναι δίκαιη ανάπτυξη. Δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή ανάπτυξη.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: