27/02/2018
«Η υπουργός έπρεπε να είχε ήδη κινήσει τη χρονοβόρα διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού» δηλώνει ο Γιάννης Βρούτσης
Από τους πρώτους στόχους του υπουργείου εργασίας αμέσως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο είναι να τεθεί επί τάπητος ο κατώτατος μισθός. Η ίδια η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου έχει διατυπώσει την πρόθεσή της, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.Όπως είναι γνωστό μετά τη μείωση του κατώτατου μισθού από τα 751 στα 586 ευρώ (510 για τους νέους με Πράξη Yπουργικού Συμβουλίου το 2012, ο κατώτατος μισθός δεν αποφασίζεται πλέον από τους κοινωνικούς εταίρους αλλά αποκλειστικά από το κράτος μέσω ειδικού μηχανισμού.
Ο μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού (ν.4172/2013) προβλέπει διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση από επιτροπή οικονομολόγων των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης. Υπ’όψη λαμβάνονται οι προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.
Ο τομεάρχης τη ΝΔ κ. Γιάννης Βρούτσης καλεί την κ. Αχτσιόγλου να «σταματήσει την υποκρισία και να εφαρμόσει τώρα το νόμο» τονίζοντας ότι η χρονοβόρα διαδικασία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.
Εργατολόγοι πάντως υποστηρίζουν ότι η υπόσχεση της κυβέρνησης δε μπορεί να υλοποιηθεί πριν από τον Ιούνιο του 2019.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται προσεκτική στις κινήσεις της μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι δανειστές μήπως επανέλθουν με πλάγιο τρόπο οι κλαδικές συμβάσεις. Η κ. Αχτσιόγλου μάλιστα κατέθεσε τροπολογία πριν λίγους μήνες ώστε να είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η αναστολή των διατάξεων (της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας) και η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων θα ισχύουν έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής. (20.8.2018)
Στο πρόσφατο ταξίδι της στην Πορτογαλία ενημερώθηκε για την αύξηση των κατώτατων μισθών μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Η Πορτογαλία έχει αυξήσει σε τρεις φάσεις το μισθό από τα 530 ευρώ στα 580 με στόχο να αγγίξει τα 600.
Ποια είναι η άποψη των κοινωνικών εταίρων
Ο ΣΕΒ διαφωνεί με το ενδεχόμενο η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού να επιστρέψει στους κοινωνικούς εταίρους. Επιπλέον τάσσεται υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, τονίζοντας ότι έτσι εξασφαλίζεται η επιβίωση πολλών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.Αντίθετα, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ επιμένουν ότι ο μισθός πρέπει να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Πάγια θέση της ΓΣΕΕ είναι η επαναφορά των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
ΑΠΟ http://www.protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου