ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018

Κατώτατος μισθός: Τι προβλέπει το Μνημόνιο, τι ζητούν οι κοινωνικοί εταίροι, τι θέλει η Αχτσιόγλου

27/02/2018

 

 

«Η υπουργός έπρεπε να είχε ήδη κινήσει τη χρονοβόρα διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού» δηλώνει ο Γιάννης Βρούτσης

Από τους πρώτους στόχους του υπουργείου εργασίας αμέσως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο είναι να τεθεί επί τάπητος ο κατώτατος μισθός. Η ίδια η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου έχει διατυπώσει την πρόθεσή της, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

Όπως είναι γνωστό μετά τη μείωση του κατώτατου μισθού από τα 751 στα 586 ευρώ  (510 για τους νέους με Πράξη Yπουργικού Συμβουλίου το 2012, ο κατώτατος μισθός δεν αποφασίζεται πλέον από τους κοινωνικούς εταίρους αλλά αποκλειστικά από το κράτος μέσω ειδικού μηχανισμού.  
Ο μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού (ν.4172/2013) προβλέπει διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση από επιτροπή οικονομολόγων  των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης. Υπ’όψη λαμβάνονται οι προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.

Ο τομεάρχης τη ΝΔ κ. Γιάννης Βρούτσης  καλεί την κ. Αχτσιόγλου να «σταματήσει την υποκρισία και να εφαρμόσει τώρα το νόμο» τονίζοντας ότι η χρονοβόρα διαδικασία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Εργατολόγοι πάντως υποστηρίζουν ότι η υπόσχεση της κυβέρνησης δε μπορεί να υλοποιηθεί πριν από τον Ιούνιο του 2019.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται προσεκτική στις κινήσεις της μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν  οι δανειστές μήπως επανέλθουν με πλάγιο τρόπο οι κλαδικές συμβάσεις.  Η κ. Αχτσιόγλου μάλιστα κατέθεσε τροπολογία πριν λίγους μήνες ώστε να είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η αναστολή των διατάξεων (της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας) και η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων θα ισχύουν έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής. (20.8.2018)

Στο πρόσφατο ταξίδι της στην Πορτογαλία ενημερώθηκε για την αύξηση των κατώτατων μισθών μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Η Πορτογαλία έχει αυξήσει σε τρεις φάσεις το μισθό από τα 530 ευρώ στα 580 με στόχο να αγγίξει τα 600.

Ποια είναι η άποψη των κοινωνικών εταίρων
Ο ΣΕΒ διαφωνεί με το ενδεχόμενο η  αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού να επιστρέψει στους κοινωνικούς εταίρους. Επιπλέον τάσσεται υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, τονίζοντας ότι έτσι εξασφαλίζεται  η επιβίωση πολλών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.
Αντίθετα, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ επιμένουν ότι ο μισθός πρέπει να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πάγια θέση της ΓΣΕΕ είναι η επαναφορά των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...