ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Τα παιδιά μας είναι εξαρτημένα από τα κινητά, παραδέχονται πλέον οι γονείς

23/02/201812:31

 

 

Το 47% των γονιών θεωρεί ότι τα παιδιά του είναι εθισμένα στις ηλεκτρονικές συσκευές και το τρεις στους δέκα παραδέχονται ότι και οι ίδιοι είναι εξαρτημένοι από τα κινητά

Πλέον οι γονείς παραδέχονται ότι τα παιδιά τους έχουν εξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο και μάλιστα αναγνωρίζουν ότι οι ίδιοι φέρουν ευθύνη γι΄αυτό. Σύμφωνα με έρευνα των ινστιτούτων «Common Sense Media» and «SurveyMonkey» που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα «USA TODAY», σχεδόν οι μισοί γονείς, το 47%, στις ΗΠΑ θεωρούν ότι τα τέκνα τους έχουν εθιστεί στις ηλεκτρονικές συσκευές. Την ίδια ώρα, το 32% των γονιών θεωρεί ότι και οι ίδιοι είναι εξαρτημένοι από τα κινητά.

Επιπλέον, οι μισοί γονείς ανησυχούν για το πώς μπορεί να επηρεαστεί η ψυχική υγεία των παιδιών τους από την τεχνολογία. Σχεδόν ένας στους πέντε ανησυχεί «εξαιρετικά» ή «πολύ» για τυχόν επιπτώσεις των ηλεκτρονικών συσκευών στην ψυχική υγεία των τέκνων τους. 

«Ο εθισμός στην τεχνολογία απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς, ιδίως όσους έχουν εφήβους», δήλωσε ο Τζον Κοέν, επικεφαλής ερευνητής της ινστιτούτου «SurveyMonkey». 


Σύμφωνα με την έρευνα, το 89% των γονιών πιστεύει ότι είναι στο χέρι τους να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα παιδιά τους τα κινητά τηλέφωνα.  

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 25 και 20 Ιανουαρίου σε δείγμα 4.201 ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων 1.024 γονιών με παιδιά κάτω των 18 ετών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ πολλοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί επικεντρώνουν την έρευνά τους στις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην ψυχική υγεία των χρηστών, κυρίως των παιδιών και εφήβων. 


ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: