ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

ΕΛΓΑ: Προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων




Ο ΕΛΓΑ, κατόπιν σχετικής ανάθεσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ξεκινά την υλοποίηση δύο προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και
συγκεκριμένα:


 Το πρόγραμμα «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων κατά την περίοδο 2 Σεπτεμβρίου 2014 έως 6 Απριλίου 2015» (πρόγραμμα ΚΟΕ Πλημμύρες 2014-2015) το οποίο αφορά αποκλειστικά ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο από πλημμύρες λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων κατά την περίοδο 2 Σεπτεμβρίου 2014 έως 6 Απριλίου 2015 στις Περιφερειακές Ενότητες: Άρτας, Βοιωτίας, Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Σάμου, Σερρών, Φθιώτιδας και Φλώρινας.
Το πρόγραμμα «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, κατά τα έτη 2014 και 2015» (πρόγραμμα ΚΟΕ Ετήσια 2014-2015), το οποίο αφορά ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, σε πάγιο κεφάλαιο και σε αποθηκευμένα προϊόντα:

 Α. για το έτος 2014,απόθεομηνίες κατολισθήσεις, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλους) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλα, χιονόπτωση, χαλάζι και υπερβολική βροχόπτωση) στις Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Έβρου, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κιλκίς, Λάρισας, Λασιθίου, Λήμνου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Νήσων, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ρεθύμνου, Ροδόπης, Σερρών, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χανίων και
Β. για το έτος 2015,από θεομηνίες (σεισμός 17/11/2015 στην ΠΕ Λευκάδος, κατολισθήσεις, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλους) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλα, χιονόπτωση, χαλάζι, υπερβολική βροχόπτωση και παγετός) στις Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δ. Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Μυκόνου, Νάξου, Ξάνθης, Πάρου, Πέλλας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χαλκιδικής και Χίου.

Οι ενδιαφερόμενοι πληγέντες παραγωγοί καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις, για τα προαναφερόμενα προγράμματα, στους Δήμους από Τετάρτη 31-1-2018 έως και Πέμπτη 1-3-2018.

Οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί και οι διαδικασίες καταβολής των ενισχύσεων, ορίζονται στις διατάξεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων των προγραμμάτων. Ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΦΕΚ 4562/Β/2016) οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των προγραμμάτων (ΦΕΚ 4639/Β/2017), η Ανακοίνωση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης, οι επιλέξιμες αναγγελίες των προγραμμάτων και τα σχετικά έντυπα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ (www.elga.gr).

Για πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση koe@elga.grή να απευθυνθούν τηλεφωνικώς στο Υποκ/μα ΕΛ.Γ.Α της περιοχής τους.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.