ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Κλείνουν τα στρατόπεδα Καλαμάτας και Ναυπλίου: Τι αλλάζει στο Στρατό Ξηράς

Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 





Έρχονται νέες αλλαγές στον στρατό - Κλείνουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων- Από την επόμενη σειρά (Β ΕΣΣΟ 2018) του Μαρτίου, οι υπόχρεοι στράτευσης θα λάβουν χαρτί
από την στρατολογία, προκειμένου να καταταγούν απευθείας στη μονάδα που θα υπηρετήσουν τη θητεία τους.
Τέλος στα κέντρα εκπαιδεύσεως του Στρατού Ξηράς. Από την επόμενη σειρά (Β ΕΣΣΟ 2018) του Μαρτίου, οι υπόχρεοι στράτευσης θα λάβουν χαρτί από την στρατολογία, προκειμένου να καταταγούν απευθείας στη μονάδα που θα υπηρετήσουν τη θητεία τους.
Εκεί θα γίνει και η βασική εκπαίδευσή τους, αφού προηγουμένως περάσουν από 22-23 Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) , τα οποία θα δημιουργηθούν ανά την επικράτεια για να δώσουν και τα φύλλα πορείας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών επί της ουσίας θα είναι μονάδες που θα λειτουργήσουν εν είδει τοπικού κέντρου νεοσυλλέκτων , αλλά σε αυτά θα παραμείνουν οι στρατιώτες για μία ή δύο μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί και επίσημα η κατάταξή τους, να περάσουν δηλαδή από ιατρικές εξετάσεις και να λάβουν τον ιματισμό τους.
Για παράδειγμα, στη Ρόδο θα λειτουργήσει ένα ΣΥΠΟ, στο οποίο θα μεταβούν όλοι οι στρατιώτες που προορίζονται να επανδρώσουν με τη σειρά του Μαρτίου όλες τις μονάδες του νησιού , αλλά και τις φρουρές-φυλάκια των γύρων νησιών, όπως το Καστελόριζο. Το ίδιο θα συμβεί και στην Κω, στη Χίο, στη Σάμο, στη Μυτιλήνη, στη Λήμνο και την Κρήτη.
Στα νησιά και τον Έβρο, όπου υπηρετεί η πλειονότητα των στρατιωτών, θα συσταθούν και θα λειτουργήσουν τα περισσότερα σημεία υποδοχής. Ορισμένα ακόμη θα λειτουργήσουν στην ηπειρωτική χώρα. Αμέσως μετά οι οπλίτες θα μεταφέρονται στις μονάδες τους για να περάσουν τη βασική εκπαίδευση τους και να ορκιστούν, όπως συνέβαινε έως τώρα στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων και στη συνέχεια να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους.
Σύμφωνα με τη «Δημοκρατία» πληροφορίες από το ΓΕΣ αναφέρουν ότι δεν θα κλείσουν και τα 13 Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων που λειτουργούν στη χώρα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Θα παραμείνει ένας μικρός αριθμός, όπως είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων και του Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων.
Θα κλείσουν αυτά που υπάρχουν στην περιφέρεια, όπως είναι του Ναυπλίου, της Καλαμάτας, της Λαμίας, της Άρτας και του Μεσολογγίου. Δεν επηρεάζονται τα κέντρα εκπαιδεύσεως των άλλων δύο κλάδων, του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Όσα δεν κλείσουν θα χρησιμοποιηθούν ως άλλες μονάδες.


ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr
ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...