ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Ανακαλύφθηκε το 5ο μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου







Η βρετανική μεταλλευτική εταιρία Gem Diamonds ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόσφατα εξόρυξε στο Λεσότο ένα μεγάλο διαμάντι 910 καρατίων, το οποίο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα
που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στον πλανήτη.
Η πέτρα αυτή από το πλούσιο ορυχείο διαμαντιών του Λέτσενγκ μπορεί να κοστίζει έως 33 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον αναλυτή Μπεν Ντέιβις της επενδυτικής τράπεζας Liberum Capital.
«Από τότε που η Gem Diamonds απέκτησε το ορυχείο του Λέτσενγκ το 2006, παράγει μερικά από τα σημαντικότερα διαμάντια στον κόσμο. Το εξαιρετικής καθαρότητας αυτό διαμάντι είναι εντούτοις το μεγαλύτερο που έχει εξορυχθεί μέχρι σήμερα από το ορυχείο Letseng και δείχνει την ποιότητά του», δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Κλίφορντ ‘Ελφικ.
Η ανακάλυψη αυτή ενθουσίασε σήμερα το πρωί το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τη μετοχή της Gem Diamonds να καταγράφει άνοδο 14%.
Μικρός θύλακας στην καρδιά της Νότιας Αφρικής, το Βασίλειο του Λεσότο είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο.
Το μεγαλύτερο διαμάντι παγκοσμίως είναι το Cullinan 3.106 καρατίων, που βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1905. Κόπηκε σε τεράστιες πέτρες, οι μεγαλύτερες από τις οποίες κοσμούν το σκήπτρο της βασίλισσας της Αγγλίας και το αυτοκρατορικό στέμμα που περιλαμβάνονται στα Κοσμήματα του Στέμματος της Βρετανίας τα οποία φυλάσσονται στον Πύργο του Λονδίνου.
Το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία εκατό χρόνια, βάρους 1.111 καρατίων, εξορύχθηκε το 2015 από ορυχείο στην Μποτσουάνα.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: