ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Νέο ΣΔΟΕ οικονομικών εισαγγελέων με 135 ελεγκτές – ράμπο

 

 

Την 1η Μαρτίου ξεκινά η λειτουργία και οι νέες έρευνες

Την 1η Μαρτίου 2018 πιάνουν δουλειά οι 135 ράμπο του νέου μίνι ΣΔΟΕ. Πρόκειται για την  νέα Υπηρεσία,  τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού
Εγκλήματος που θα τελεί υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.
Ταυτόχρονα, συστήνεται ένα νέο συντονιστικό διϋπηρεσιακό όργανο ανάμεσα στη νέα Διεύθυνση, στην ΑΑΔΕ αλλά και σε τυχόν άλλες ελεγκτικές αρχές, στο πλαίσιο των διεθνών προτύπων για συνεργασία μεταξύ των φορέων δίωξης και έρευνας του φορολογικού εγκλήματος. Σε αυτό θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Οικονομικού Εισαγγελέα, της νέας Υπηρεσίας, εκπροσώποι της ΑΑΔΕ, καθώς και εκπροσώπους από το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία και την Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, προκειμένου να συντονίζει τη δράση των «συναρμόδιων» ελεγκτικών υπηρεσιών, να συνδράμει στην ανταλλαγή πληροφοριών, να αποφεύγονται οι παράλληλοι έλεγχοι των ίδιων φορολογουμένων από περισσότερες υπηρεσίες αλλά και να προβαίνει σε εισηγήσεις προς τον Οικονομικό Εισαγγελέα για τη βέλτιστη προτεραιοποίηση των δράσεων της νέας Δομής.
Αποστολή του νέου ΣΔΟΕ είναι η διενέργεια ερευνών και λοιπών προανακριτικών πράξεων για την εξακρίβωση τέλεσης σημαντικών φορολογικών εγκλημάτων αλλά και λοιπών οικονομικών εγκλημάτων που σχετίζονται με τα φορολογικά αδικήματα (π.χ. ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απάτη, διαφθορά κ.λ.π.). Οι  υπάλληλοι  θα έχουν την ιδιότητα του προανακριτικού υπαλλήλου και πρόσβαση  σε πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε., στο Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών Πληρωμών και σε λοιπά πληροφοριακά συστήματα. Επίσης θα συνεργάζονται με διοικητικές, δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές. Οι θέσεις των 135 ελεγκτών θα καλυφθούν με αποσπάσεις έμπειρων ελεγκτών από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και του ΣΔΟΕ οι οποίοι μετακινήθηκαν στην τέως Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Για λόγους πρόληψης φαινομένων συναλλαγών, δοσοληψίας και διαφθοράς οι αποσπάσεις θα είναι διετής.
Οι ελεγκτές θα λαμβάνουν επίδομα που θα σχετίζεται με τα καθήκοντά τους.
Για την προστασία των ελεγκτών της Υπηρεσίας από τυχόν κακόβουλες διώξεις, πλην των περιπτώσεων δόλου και θεσπίζεται διαδικασία για τη νομική υποστήριξή τους από μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κατόπιν αίτησης του υπουργού Οικονομικών. Παράλληλα, καθιερώνεται ευθύνη των ελεγκτών της νέας Υπηρεσίας για την τήρηση εχεμύθειας όσον αφορά όλες τις πληροφορίες που λαμβάνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Στις περιπτώσεις όπου από την έρευνα των ελεγκτών της νέας Υπηρεσίας προκύπτουν ενδείξεις ποινικής φοροδιαφυγής, οι ελεγκτές της συντάσσουν ειδικά αιτιολογημένη πορισματική έκθεση, η οποία θα διαβιβάζεται εν συνεχεία στη Φορολογική Αρχή, για τις δικές της ενέργειες.
Για όλες τις ελεγκτικές διαδικασίες έχει  προβλεφθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να αποφεύγονται καθυστερήσεις και να εξασφαλίζεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις όπου προκύπτει υψηλή φοροδιαφυγή, θα ολοκληρώνεται άμεσα η διαδικασία, προκειμένου να βεβαιώνεται και να εισπράττεται ο φόρος και τα τυχόν πρόστιμα.

ΑΠΟ https://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.