ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Ανοίγει το Taxisnet για το επίδομα θέρμανσης – Κριτήρια & αιτήσεις






Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει στο σύστημα Taxis η εφαρμογή για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης της περιόδου 2017 – 2018. Τις επόμενες μάλιστα ημέρες αναμένεται
να εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών και η σχετική απόφαση για το επίδομα που θα έχει αναδρομική ισχύ, αφού για τον προσδιορισμό του θα υπολογιστούν οι αγορές πετρελαίου θέρμανσης από την έναρξη της ημερομηνίας διάθεσης.

Με την ίδια άλλωστε απόφαση αναμένεται να καθορίζονται και τα νέα κριτήρια χορήγησής του, αφού το συνολικό ποσό που θα δοθεί στους δικαιούχους πρέπει να κοπεί στο μισό, καθώς το κονδύλι στον προϋπολογισμό είναι μειωμένο κατά 50% από τα 92 εκατ. ευρώ που δόθηκαν πέρυσι στα 47 εκατ. ευρώ φέτος. Η περικοπή αυτή θα είναι η δεύτερη, ενώ όπως είναι φυσικό θα οδηγήσει σε αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης στους δικαιούχους, που πέρυσι έφθασαν τους 500.000, ή σε αισθητά μικρότερο επίδομα σε σχέση με το περυσινό.

Το επίδομα θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά την 1η/1/2018 και η πρώτη δόση του επιδόματος θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018 για τις ποσότητες πετρελαίου που θα έχουν αγοραστεί από 15 Οκτωβρίου 2017 μέχρι το τέλος της χειμερινής σεζόν και η δεύτερη δόση τον Ιούνιο.
Η δεύτερη δόση θα καταβληθεί μέχρι τον Ιούνιο, ενώ οι σχετικές αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν στο Taxis έως και τις 31 Μαΐου.

Πώς θα γίνει η αίτηση

Όταν θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω του Taxisnet για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Η αίτηση θα υποβληθεί στη σχετική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ αφού ο χρήστης εισέλθει στο σύστημα με χρήση των κωδικών πρόσβασης του στο Taxisnet.

Στην αίτηση η αναγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής: Ο ΑΦΜ του αιτούντος, το ονοματεπώνυμό του, ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου καθώς και η επιφάνεια της κύρια κατοικίας.
Αυτή τη στιγμή η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 97 με 98 λεπτά το λίτρο έναντι 93 με 95 λεπτών το λίτρο στην αρχή της περιόδου διακίνησης του καυσίμου. Στις ορεινές περιοχές και στα νησιά η τιμή του ξεπερνάει το ένα ευρώ.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: