ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Προς 24ωρη λειτουργία το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2017 






Προς 24ωρη λειτουργία τείνει το αεροδρόμιο Καλαμάτας στη διάρκεια της επόμενης θερινής περιόδου, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις οι
οποίες προκύπτουν αφ’ ενός από τον απολογισμό της αντίστοιχης φετινής περιόδου -με 28 τακτικές γραμμές εξωτερικού και 2 εσωτερικού- και αφ’ ετέρου από το ενδεχόμενο ο διεθνής αερολιμένας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” να αποτελέσει εκ νέου, όπως ήταν και φέτος άλλωστε, βάση για αεροσκάφη της Aegean, με την προοπτική να υπάρξουν και επιπλέον συνδέσεις με προορισμούς του εξωτερικού.
Ωστόσο, όσο ευοίωνα και αν φαίνονται τα παραπάνω, όπως σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές, άμεσα η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση συγκεκριμένων βημάτων. Τα οποία αν και πολλάκις έχουν ανακοινωθεί και επανειλημμένα χαρακτηριστεί απολύτως απαραίτητα, εξακολουθούν να παραμένουν μόνο στο επίπεδο της θεωρίας.
Τα βήματα αυτά απαιτούν την άμεση εφαρμογή του μάστερ πλαν -με τις απαλλοτριώσεις και την επέκταση της πίστας αεροσκαφών- αλλά και τη στελέχωση του αερολιμένα με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην ολοένα αυξανόμενη κίνηση αλλά και να μπορέσει να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Παράλληλα, θα πρέπει να βελτιωθούν και οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις του αερολιμένα, μεταξύ των οποίων η συντήρηση των υποσταθμών, των αυτοματισμών, των ταινιοδρόμων, και των ζυγιστηρίων και εν γένει των υποδομών που υπάρχουν και συντελούν στην ομαλή και ασφαλή λειτουργία του αερολιμένα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: