ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Ίδρυση Γεωργικής Σχολής Τεχνικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών στα Φιλιατρά

2 Νοεμβρίου 2017





«Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ίδρυση Γεωργικής Σχολής Τεχνικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών στα Φιλιατρά του Δήμου Τριφυλίας»

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΕΛΓΟ Δήμητρα στην Αθήνα, κατόπιν εντολής του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για την ίδρυση Γεωργικής Σχολής Τεχνικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών στα Φιλιατρά του Δήμου Τριφυλίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Γεώργιος Καρέτσος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Αθανάσιος Βλάχος, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Ελένη Αλειφέρη, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Περικλής Μαντάς, ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνιος Παρασκευόπουλος και ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Κυπαρισσίας κ. Γεώργιος Τσουμάνης.

Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν λεπτομερώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής στον πρωτογενή τομέα και την ανάγκη που έχει δημιουργηθεί από τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί προκειμένου η λειτουργία της σχολής να είναι βιώσιμη και να αποτελέσει ένα σημαντικό για τη χώρα μας εκπαιδευτικό κέντρο.

Η Τριφυλία είναι το τρίτο κέντρο θερμοκηπίων της χώρας.

Τα θερμοκήπια είναι σύγχρονα, τυποποιημένα, εγκεκριμένου τύπου και διαθέτουν όλο τον απαραίτητο μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, είναι αυτοματοποιημένα και διαθέτουν νέες τεχνολογίες.

Η τεχνική καλλιέργειας που εφαρμόζεται στην περιοχή από τους προοδευτικούς παραγωγούς της περιοχής είναι μοναδική.

Το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής τόσο των υπηρεσιών όσο και του ιδιωτικού τομέα είναι εξειδικευμένο και με συσσωρευμένη εμπειρία στον κλάδο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Η λειτουργία της σχολής θα επιφέρει και παράπλευρες ωφέλειες στην τοπική οικονομία της περιοχής. Εκπαιδευτικό προσωπικό, διαμονή και σίτιση ενός σημαντικού αριθμού μαθητών καθώς και η προβολή της σχολής σε ολόκληρη τη χώρα θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης σε μια περιοχή όπου έχει δοκιμαστει τελευταία, κυρίως λόγω της κατάργησης σημαντικών κρατικών δομών.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική της περιοχής θα σταθεί αρωγός του εγχειρήματος και καθόρισε το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που πρέπει να γίνουν, ώστε πολύ σύντομα σε προκαθορισμένη συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας της σχολής.

Τέλος σημειώνεται ότι το όλο εγχείρημα υποστηρίζεται από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Τριφυλίας, η οποία είναι διατεθειμένη να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις για την υλοποίηση του στόχου.

ΑΠΟ http://filiatranet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: