ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017

Αλλαγή σκασμένου ελαστικού

Ένα από τα πιο συνηθισμένα απρόοπτα που ενδέχεται να μας συμβεί οπουδήποτε
είναι το «κλαταρισμένο» ελαστικό. H αλλαγή είναι μια αρκετά εύκολη διαδικασία, αρκεί όμως να γνωρίζουμε ορισμένα απαραίτητα σημεία. Στο συγκεκριμένο θέμα, σας παρουσιάζουμε τα βασικά βήματα αλλαγής ελαστικού, όπως επίσης και ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για παν ενδεχόμενο:

1. Τραβήξτε χειρόφρενο και βάλτε πρώτη ταχύτητα.

2. Ξεβιδώστε ελαφρώς τα μπουλόνια του τροχού, πριν σηκώσετε το όχημα με τον γρύλο.

3. Ανυψώστε το όχημα, ώστε ο προς αλλαγή τροχός να βρίσκεται περίπου 10 εκατοστά από το έδαφος.

4. Ξεβιδώστε τελείως τα μπουλόνια και αφαιρέστε τον τροχό με το κλαταρισμένο λάστιχο. Καλό θα είναι να τοποθετήσετε το κλαταρισμένο ελαστικό δίπλα στο γρύλο και κάτω από το αυτοκίνητο σας για μεγαλύτερη ασφάλεια.

5. Τοποθετήστε τη ρεζέρβα και σφίξτε τα μπουλόνια όσο μπορείτε με το χέρι, ώστε να στερεωθεί ο τροχός.

6. Αφού κατεβάσετε το αυτοκίνητο στο έδαφος, σφίξτε τα μπουλόνια με όλη σας τη δύναμη, ώστε ο τροχός να στερεωθεί πλήρως.

Προσοχή:

- Η αλλαγή ελαστικού θα πρέπει να γίνεται καλύτερα σε άσφαλτο και όχι σε άλλα σαθρά εδάφη.

- Ξεσφίγγουμε τα μπουλόνια πριν ανυψώσουμε το όχημα.

- Βιδώνουμε τα μπουλόνια σταυρωτά, ώστε να «πατήσει» ομοιόμορφα ο τροχός.

- Διαβάζουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για το σημείο στερέωσης του αυτοκινήτου ή άλλες τυχόν ιδιομορφίες.

- Σε ορισμένες ζάντες είναι τοποθετημένα ειδικά μπουλόνια ασφαλείας (αντικλεπτικά), για τα οποία απαιτείται ειδικός εξωλκέας για την αφαίρεσή τους.

ΑΠΟ http://www.autogreeknews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΥΠΟΙΚ: Παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο «ΓΕΦΥΡΑ 2»

10 Μαΐου 2021 - 15:30 Η Κυβέρνηση παρατείνει έως και τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021 την προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», που...