ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ιπταμένων στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 







Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ιπταμένων σχεδιάζει να δημιουργήσει στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας η Πολεμική Αεροπορία. 
Η διεθνής αναγνώριση των Ελλήνων πιλότων και το χαμηλό κόστος των πτήσεων
αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον πολλών χωρών. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σύμφωνα με το οποίο:
“Οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας προχωρούν στην μετεξέλιξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας σε Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ιπταμένων, άλλωστε εδώ και μια 10ετία η Ελλάδα εκπαιδεύει και Ιταλούς πιλότους.
Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ξεκινήσει η αναζήτηση νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους που θ’ αντικαταστήσει το Τ-2 το οποίο έκλεισε αισίως 42 χρόνια ζωής.
Σύμφωνα με πληροφορίες σ’ αυτή τη μετεξέλιξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας θα παίξει σημαντικό ρόλο και ιδιωτική εταιρεία η οποία πιθανότατα θα εκπαιδεύει τους νέους ιπταμένους σε σύγχρονους εξομοιωτές πτήσεων, ίσως και μαχητικών αεροσκαφών.
Στις Μοίρες των εκπαιδευτικών αεροσκαφών είναι σχεδόν έτοιμοι για μια τέτοια πρόκληση.
Ενα από τα μεγάλα υπέρ στην Καλαμάτα, σύμφωνα με τις μελέτες που έχει πραγματοποιήσει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, είναι πως 285 ημέρες τον χρόνο υπάρχει ηλιοφάνεια.
Μετεγκατάσταση προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες και για άλλα σχολεία που προβλέπεται να περνούν οι νέοι ιπτάμενοι, ανάμεσα σ’ αυτά και εκείνο της διαφυγής από εχθρική ζώνη.
Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν πως οι τιμές πτήσεων για τους αλλοδαπούς εκπαιδευόμενους θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικές κι αυτό θα είναι ένα ακόμη όπλο στην ιπτάμενη φαρέτρα της Πολεμικής Αεροπορίας».

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: