ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017

Βιέννη: Τριήμερο αφιέρωμα στον κορυφαίο Έλληνα συγγραφέα, Νίκο Καζαντζάκη

 

 

Η έναρξη του αφιερώματος έγινε απόψε με μεγάλη εκδήλωση στον κεντρικό κινηματογράφο της Βιέννης Metro, έδρα της Ταινιοθήκης Αυστρίας, με θέμα την ιστορική επιγραφή στον τάφο του κορυφαίου συγγραφέα «Δεν ελπίζω τίποτε, δεν φοβάμαι τίποτε, είμαι ελεύθερος»

Μία πολυδιάστατη προσέγγιση της προσωπικότητας και του έργου του κορυφαίου Έλληνα συγγραφέα και φιλοσόφου Νίκου Καζαντζάκη, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από το θάνατό του, έχει ως στόχο του το μεγάλο τριήμερο αφιέρωμα που πραγματοποιείται από σήμερα στη Βιέννη με πρωτοβουλία του γνωστού Έλληνα πιανίστα Χρήστου Μάραντου, ο οποίος έχει και τη γενική επιμέλειά του.

Στόχος του αφιερώματος είναι η γνωριμία στο αυστριακό κοινό, του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από πολλές και διαφορετικές πτυχές της τέχνης, τον κινηματογράφο και την μουσική, μέχρι τις διαλέξεις, τις δημόσιες συζητήσεις και αφηγήσεις, που θα προσπαθήσουν μία πολυδιάστατη προσέγγιση της φιλοσοφίας του.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Ταινιοθήκη Αυστρίας σε συνεργασία με την Εταιρεία Φίλων της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, τις «Διαλέξεις Βιέννης», τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά της Κρήτης, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αυστρία και της Ελληνοορθόδοξης Μητρόπολης Αυστρίας.
Η έναρξη του αφιερώματος έγινε απόψε με μεγάλη εκδήλωση στον κεντρικό κινηματογράφο της Βιέννης Metro, έδρα της Ταινιοθήκης Αυστρίας, με θέμα την ιστορική επιγραφή στον τάφο του κορυφαίου συγγραφέα «Δεν ελπίζω τίποτε, δεν φοβάμαι τίποτε, είμαι ελεύθερος».

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών Χούμπερτ Κρίστιαν Εχαλτ, ο διευθυντής της Ταινιοθήκης Αυστρίας Ερνστ Κίνιγκερ και η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία Χρυσούλα Αλειφέρη.

Ακολούθησαν ομιλίες για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη από την διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκη Σταύρου και για την θεολογική διάσταση στο έργο του Καζαντζάκη από τον Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχο Ουγγαρίας και Μεσυρώπης Αρσένιο.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με δημόσια συζήτηση, με συμμετοχή του επιμελητή του αφιερώματος Χρήστου Μαράντου, της φιλοσόφου, συνθέτη και καθηγήτρια στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών Ελίζαμπετ φον Σαμσόνοφ και της καθηγήτριας του Ινστιτούτου Βυζαντινολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βιέννης Μαρία Στασινοπούλου.

Στη συνέχεια, στις αίθουσες του κινηματογράφου Metro, έγινε προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Αλέξης Ζορμπάς», βασισμένης στο ξακουστό στα πέρατα της γης μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν επανάληψη της προβολής της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς, προβολές της ταινίας "Ο τελευταίος πειρασμός"» του Μάρτιν Σκορτσέζε, όπως και της ταινίας «Νίκος Καζαντζάκης-Ακροβάτης πάνω από το χάος» του Λευτέρη Χαρωνίτη, με όλες τις προβολές να πραγματοποιούνται στον κινηματογράφο Metro.

Σε Λογοτεχνική-Μουσική Βραδιά με τίτλο «Το εγχείρημα Καζαντζάκη», θα παρουσιαστεί από τον Χρήστο Μαράντο στο πιάνο σε παγκόσμια πρεμιέρα η μουσική για τα κείμενα της "Ασκητικής" που συνέθεσε ειδικά για το Αφιέρωμα στη Βιέννη, ο Αυστριακός συνθέτης Χέρμπερτ Λάουερμαν.

Ο ΄Ελληνας πιανίστας θα παρουσιάσει επίσης τη «Μαντινάδα» του καλλιτεχνικού διευθυντή της Λυρικής Σκηνής Νίκου Κουμεντάκη, ενώ η ΄Ελενα Παπανικολάου-Λογιάδη θα ερμηνεύσει τον κύκλο τραγουδιών «Καπετάν Μιχάλης» του Μάνου Χατζηδάκι.

Ειδική διάλεξη, την οποία θα ακολουθήσει δημόσια συζήτηση, με θέμα την «Ασκητική», θα κάνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γκρατς Μπασίλιους Γκρόεν.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...