ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

ΣΤΑ 33 ΕΤΗ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

4/10/2017





Στα 33 έτη (από τα 35 που ισχύει σήμερα) μειώνεται το όριο ηλικίας για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας. Την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης
προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μέτρο με δημοσιονομικό όφελος.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου, το οποίο ρυθμίζει θέματα σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων και προβλέπει την σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών, ο κ. Βίτσας προανήγγειλε επίσης την κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα δικαιούνται περισσότερου χρόνου αναβολής στράτευσης και οι διακριθέντες επιστήμονες που εργάζονται εντός της χώρας, πέραν των επιστημόνων του εξωτερικού, που γι΄αυτούς ισχύει ήδη.

«Θα υπάρχει ένας κατάλογος ερευνητικών ιδρυμάτων, οι οποίοι είναι σε αντιστοιχία με το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα ο Δημόκριτος, όπου τα παιδιά που δουλεύουν εκεί και πιθανώς η δουλειά τους να έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από το να δουλεύει κάποιος στο Λονδίνο, να απολαμβάνουν την δυνατότητα μεγαλύτερης αναβολής στράτευσης» εξήγησε ο αν. υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας πως με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να αποτραπεί «ένα κομμάτι του brain drain».

Ακόμη, ο κ. Βίτσας ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή, για την κατάθεση τροπολογίας με βάση την οποία θα απονέμεται τιμητικά επιπλέον βαθμός σε αξιωματικούς πολεμικής διαθεσιμότητας που έχουν αναπηρία 100% και άνω.

Ειδικώς για το θέμα αυτό, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν 14 τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίες εμπίπτουν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.


ΑΠΟ http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.