ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Απέχουν από πλειστηριασμούς οι συμβολαιογράφοι της Μεσσηνίας έως 31 Ιανουαρίου 2018

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017 







Την αποχή από κάθε είδους πλειστηριασμό (συμβατικό και ηλεκτρονικούς - οι τελευταίοι βέβαια δεν έχουν ξεκινήσει) αποφάσισε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος
Εφετείων Ναυπλίου-Καλαμάτας, μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου του 2018.
Για την εξέλιξη αυτή ενημέρωσε την “Ε” ο πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτης Δουμουλάκης, ο οποίος συμμετείχε τη Δευτέρα στην έκτακτη γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων της Περιφέρειας, που έγινε στην Τρίπολη. 
Επίσης, οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν “αποχή από οποιαδήποτε προκαταρκτική ενέργεια συμμετοχής στους ηλεκτρονικούς κυρίως πλειστηριασμούς - δηλαδή αποφασίστηκε να μην ζητήσουμε να πάρουμε κωδικό, να μην πιστοποιηθούμε και να μην υπογράψουμε την σύμβαση με την πάροχο εταιρεία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να μην δεσμευόμαστε”, εξηγεί ο κ. Δουμουλάκης. Και προσθέτει ότι “ζητάμε ακόμη την κατάργηση δύο τροποποιήσεων του συμβολαιογραφικού Κώδικα οι οποίες έγιναν για να διευκολυνθεί ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, για να κάνει μόνος του τους πλειστηριασμούς σε όλη την Ελλάδα, ώστε να πιεστούμε και να αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε από την αποχή οι περιφερειακοί σύλλογοι”.  
Ο κ. Δουμουλάκης κατέθεσε προς τους συναδέλφους του την πρόταση “να απέχουμε στους πλειστηριασμούς μόνο κάτω από 300.000 ευρώ, όμως δεν έγινε δεκτή” - επειδή υπάρχει σχετική συμφωνία του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις τράπεζες, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου να μην βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα για απαιτήσεις κάτω από 300.000 ευρώ.

ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ

Σήμερα, λέει ο Παν. Δουμουλάκης, 7 συμβολαιογραφικοί σύλλογοι είναι σε αποχή από συμβατικούς και 8 από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ μέχρι στιγμής την πιλοτική σύμβαση με την ηλεκτρονική πλατφόρμα “την έχει υπογράψει μόνο ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών”. Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, “δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία γιατί στην πλατφόρμα έχουν πιστοποιηθεί μόνο κάποιοι συνάδελφοι από την Αθήνα και ελάχιστοι στην περιφέρεια - στη δική μας μπορεί να είναι πέντε”. Τη Δευτέρα πάντως έλαβε mail από τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων της Αθήνας ότι “είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν Νοέμβρη - δεν το πιστεύω γιατί η συνέλευσή τους της Κυριακής δεν είχε απαρτία και θα επαναληφθεί, αλλά δεν ξέρουμε αν η πλειοψηφία θα στηρίξει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ή θα επιλέξουν και αυτοί αποχή”. Ακόμα όμως και αν “ο Σύλλογος των Αθηνών αποφασίσει να ξεκινήσει στο τέλος Νοεμβρίου, με το ισχύον καθεστώς θα μπορούν να διεξάγουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στις περιφέρειες Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου”. 

ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Παρ' όλα αυτά υπάρχει "λάκκος στη φάβα", όπως λέει ο κ. Δουμουλάκης, κι αυτό αναφέρει ότι προκύπτει από το περιεχόμενο του προαναφερόμενου mail. Αυτό λέει ότι “ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Αθηνών συναντήθηκε με τους Θεσμούς, και οι Θεσμοί προτείνουν την ενοποίηση των συμβολαιογραφικών περιφερειών σε μία πανελλαδικά”. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι “οποιοσδήποτε συμβολαιογράφος από οπουδήποτε μπορεί να κάνει τους πλειστηριασμούς και σε άλλες περιφέρειες”. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν αυτό γίνει, παρά την διαφωνία των περιφερειακών συλλόγων, “τότε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών και πιθανώς οργανωμένα γραφεία στην Αθήνα θα κάνουν όλους τους πλειστηριασμούς, σε όλη την Ελλάδα”. Μια άλλη άσχημη εξέλιξη για τον κλάδο, όπως λέει καταλήγοντας ο Παναγιώτης Δουμουλάκης, είναι η ενημέρωση που υπάρχει από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με απαίτηση των Θεσμών “οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται, εκτός από τους συμβολαιογράφους, και από έναν υπάλληλο τράπεζας: Δηλαδή γίνεται νομίζω οργανωμένη προσπάθεια να πάρουν άλλοι τους πλειστηριασμούς προκειμένου να ελέγχονται από τις τράπεζες και τα ξένα funds”.

ΑΠΟ  https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: