ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Δήμος Τριφυλίας στην «Πελοπόννησος EXPO 2017»

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017
Την συμμετοχή του Δήμου Τριφυλίας στην έκθεση «Πελοπόννησος EXPO 2017», που θα γίνει από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1 Οκτωβρίου στο Αργος, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο
Τριφυλίας εγκρίνοντας και την σχετική δαπάνη.
Οπως επισημάνθηκε, η έκθεση διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά, με έμφαση στην αγροτική ζωή και την παραγωγική φυσιογνωμία της Πελοποννήσου, με τη συνεργασία όλων, και των επτά Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Αργους-Μυκηνών.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας μίλησε για τις προσπάθειες που κάνει ο δήμος για την εξωστρέφεια του και υπογράμμισε ότι μέσα από την συγκεκριμένη έκθεση προβάλλονται επίσης οι παραγωγοί και οι τυποποιητές της Τριφυλίας, ενώ σημείωσε ότι η περσινή συμμετοχή ήταν πολύ πετυχημένη.
Από την αντιπολίτευση ο Σαράντος Κουκούμης σχολίασε ότι περισσότερο είναι μια εκδρομή κάποιων συμβούλων, ενώ η Αλεξάνδρα Τσούλου αναρωτήθηκε ποιος είναι ο λόγος να πάει ο δήμος να προσελκύσει κόσμο όταν στην συνέχεια δεν μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε με αξιοπρέπεια - σημειώνοντας τα προβλήματα του καλοκαιριού.
Τελικά το Σώμα ενέκρινε την συμμετοχή κατά πλειοψηφία, όπως και την δαπάνη ύψους 3.363 ευρώ για την έκθεση και 1.027 ευρώ για τα έξοδα δύο αιρετών (του αντιδημάρχου Παναγιώτη Τσίγγανου και του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ανδρέα Μπουγά) και μιας υπαλλήλου του δήμου.

Κ.Μπ.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη