ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

Το Μουσείο της Ακρόπολης στα καλύτερα μουσεία παγκοσμίως

20/09/2017


Στην 8η θέση της λίστας με τα καλύτερα μουσεία παγκοσμίως κατετάγη φέτος το Μουσείο της Ακρόπολης, από τους χρήστες του
TripAdvisor. Σύμφωνα με τα στοιχεία που βγήκαν από τα Travellers’ Choice Awards, για την κατηγορία των μουσείων, καλύτερο στον κόσμο εξελέγη το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.
Επίσης, το Μουσείο της Ακρόπολης έλαβε την τρίτη θέση στην λίστα με τα καλύτερα Ευρωπαϊκά μουσεία, πίσω από τα Musée d’Orsay του Παρισιού (πρώτο στην Ευρώπη) και το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ και Χειμερινό Ανάκτορο της Αγίας Πετρούπολης (δεύτερο).
Τα σχόλια των χρηστών για το Μουσείο της Ακρόπολης είναι άκρως θετικά, αφήνοντας και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη ευχαριστημένο, κυρίως λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του σχεδίασης.

1. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης – Νέα Υόρκη
“Απίστευτα εντυπωσιακό με εξαιρετικές συλλογές από μια εκπληκτική γκάμα επίπλων, έργων τέχνης, πανοπλιών, αρχιτεκτονικών και μουσικών έργων”


2. Εθνικό Μουσείο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα
“Πρόκειται για να ένα απολύτως σύγχρονο μουσείο με διαδραστικά εκθέματα, υπέροχες εκθέσεις και απίστευτη διαρρύθμιση.”


3. Musée d’Orsay – Παρίσι, Γαλλία
“Όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι. Προκαλεί δέος. Ξεκίνησα από κάτω και μετά από πολλές ώρες κατέληξα στον τελευταίο όροφο”.


4. Ινστιτούτο Τέχνης Σικάγου – Σικάγο, Ιλινόις
“Επισκέπτομαι το Σικάγο εδώ και 40 χρόνια και σε κάθε επίσκεψη πηγαίνω σε αυτό το μέρος. Πάντα υπάρχει κάτι ενδιαφέρον. Πίνακες ζωγραφικής από κάθε εποχή, έργα από όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες.”


5. Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ και Χειμερινό Ανάκτορο – Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
“Όλη η ομορφιά του κόσμου σε ένα μουσείο. Σου επιτρέπει να ταξιδέψεις νοερά σε μέρη και σε εποχές που πάντα σ’ ενδιέφεραν.”


6. Μνημείο 11ης Σεπτεμβρίου – Νέα Υόρκη
“Δέκα χρόνια μετά την επίθεση, στο σημείο όπου κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου προς τιμήν όλων όσων χάθηκαν εκείνη τη μέρα, σε μια μελαγχολική τελετή. Οι επισκέπτες σίγουρα θα συγκινηθούν και θα βιώσουν έντονα συναισθήματα στο Μνημείο και το Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου.”


7. Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας (Museo Nacional de Antropologia) – Πόλη του Μεξικό, Μεξικό
“Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική πλαισιώνει μία ποικιλία εξαιρετικών γλυπτών, τοιχογραφιών, ανάγλυφων παραστάσεων και τεχνουργημάτων που αποκαλύπτουν πολλά για τη ζωή στην περιοχή πριν από την Ισπανική κατάκτηση.”


8. Μουσείο Ακρόπολης – Αθήνα, Ελλάδα
“Το καινούργιο κτίριο είναι τόσο εντυπωσιακό όσο και οι θησαυροί που φιλοξενεί. Ένας διάδρομος με διαφανές, γυάλινο δάπεδο αποκαλύπτει τα ερείπια που φέρνουν στο φως οι τρέχουσες ανασκαφές.”


9. Μουσείο Πράντο – Μαδρίτη, Ισπανία
“Αμέτρητα αριστουργήματα, πολύ λίγος χρόνος. Προσπαθήστε να τα δείτε όλα, όπως κάνουν συνήθως οι τουρίστες, ή χαλαρώστε και απολαύστε τα λίγα που θα σας αγγίξουν.”


10. Μουσείο Βικτορίας και Αλβέρτου – Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
“Το μουσείο των μουσείων στο Λονδίνο”


11. Εθνική Πινακοθήκη – Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
“Έχει τύχει να περάσω ολόκληρη την ημέρα εδώ πάνω από μία φορά και ποτέ δεν βαρέθηκα ούτε απογοητεύτηκα από αυτήν την υπέροχη συλλογή.”


12. Μουσείο Βάσα – Στοκχόλμη, Σουηδία
“Νιώθεις σαν να ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο. Μία τραγωδία που συνέβη πριν από 400 χρόνια αποκαλύπτει συναρπαστικά μυστικά για τη ναυτική ζωή και την κατασκευή των πλοίων εκείνης της εποχής.”


13. Μουσείο του Λούβρου – Παρίσι, Γαλλία
“Κρατήστε τουλάχιστον μία γεμάτη μέρα για να θαυμάσετε ίσως μία από τις καλύτερες συλλογές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης που προσφέρεται στο κοινό.”


14. Αιγυπτιακό Μουσείο του Τορίνο – Τορίνο, Ιταλία
“Αξιζει να το επισκευθεις!!!!”


15. Εθνικό Μουσείο – Άμστερνταμ, Ολλανδία
“Σε ένα κτίριο του παλιού κόσμου το όποιο έχει ανακαινιστεί, το μουσείο εκθέτει εκατοντάδες έργα μεγάλων δασκάλων της τέχνης.”


16. Πινακοθήκη Ουφίτσι (Galleria degli Uffizi) – Φλωρεντία, Ιταλία
“Το σημαντικότερο αξιοθέατο στη Φλωρεντία ”


17. Μουσείο Βαν Γκογκ – Άμστερνταμ, Ολλανδία
“Υπέροχο. Η παρουσίαση των έργων είναι πολύ προσεγμένη και αποκαλύπτει την ανθρώπινη πλευρά του Βαν Γκογκ — εκείνη του εργατικού, αφοσιωμένου καλλιτέχνη με το βασανισμένο μυαλό.”


18. Ινστιτούτο Ricardo Brennand – Ρεσίφε, Βραζιλία
“Σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, ένιωσα σαν να είχα βρεθεί σε έναν άλλο κόσμο…”


19. Μουσείο Νέας Ζηλανδίας (Te Papa Tongarewa) – Γουέλινγκτον, Νέα Ζηλανδία
“Αυτό το μουσείο καταπιάνεται με ό,τι μπορείς να φανταστείς: με τη φυσική και πολιτιστική ιστορία της Νέας Ζηλανδίας, την τέχνη, τη γεωλογία, τη γεωγραφία, τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας.”


20. Κρατική Πινακοθήκη – Σάο Πάολο, Βραζιλία
“Εντυπωσιακό μουσείο και ακόμη πιο εντυπωσιακό κτίριο”.


21. Μουσείο Πολεμικών Καταλοίπων – Πόλη Χο Τσι Μιν, Βιετνάμ
“Παρότι πολλά από τα εκθέματα είναι ανατριχιαστικά, είναι σημαντικό να μην ξεχαστεί ο πόλεμος. Αυτό το μουσείο λειτουργεί ως αποκαλυπτική και θλιβερή υπενθύμιση της φρίκης ενός πολέμου της σύγχρονης ιστορίας.”


22. Μουσείο Λάρκο – Λίμα, Περού
“Το μουσείο φιλοξενεί τόσα εκθέματα, που εύκολα μπορεί να χαθεί κανείς στις αίθουσές του. Εκτός από την εκπληκτική συλλογή, εδώ θα βρείτε και έναν εντυπωσιακό κήπο.”


23. Μουσείο Χρυσού (Museo del Oro) – Μπογκοτά, Κολομβία
“Η συλλογή θα σας αφήσει άφωνους: εντυπωσιακά αγάλματα, κοσμήματα, νομίσματα και άλλα πολύτιμα αρχαία αντικείμενα, που παρουσιάζονται με πλήρη τεκμηρίωση.”


24. Μουσείο Πολεμιστών Κιν και Αλόγων Τερακότα – Ξι Αν, Κίνα
“Το τεράστιο υπόστεγο με τους λάκκους όπου στέκονται οι πήλινοι πολεμιστές, καθένας από αυτούς μοναδικός — οι αρχαιολόγοι εν ώρα εργασίας — μία αλησμόνητη εμπειρία.”


25. Μουσείο Γενοκτονίας Tuol Sleng, Πνομ Πεν – Καμπότζη
“Εξαιρετικό μουσείο για τον εμφύλιο στην Καμπότζη!!”


ΑΠΟ  http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη