ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

Στις 29/9 και πάλι στο τραπέζι ο φόρος στο διαδίκτυο

Σάββατο, 23-Σεπ-2017


Του Γ. Αγγέλη

Τα ποσά συναλλαγών που διαφεύγουν
τη φορολόγηση μέσω του διαδικτύου είναι τεράστια και η Ε.Ε. έχει αποφασίσει να τα βάλει πάση θυσία υπό τον έλεγχό της. Πολύ περισσότερο όσα αφορούν σε γιγάντιους τζίρους αμερικανικών πολυεθνικών...

Σχεδόν αμέσως μετά την πρώτη σημαντική συζήτηση στο τελευταίο Eurogroup στο Ταλίν, η Κομισιόν κωδικοποίησε τις υπάρχουσες προτάσεις και τις κατέθεσε στους εκπροσώπους της Ε.Ε. (ECOFIN). Οι εναλλακτικές φορολόγησης του διαδικτύου είναι σύμφωνα με την Κομισιόν τρεις και η καθεμία έχει τις δικές της τεχνικές δυσκολίες. Η πρώτη αφορά στην ενιαία φορολόγηση του τζίρου που κάνουν οι διαδικτυακές πολυεθνικές σε κάθε χώρα, η δεύτερη έχει τη μορφή ενός φόρου στην πηγή της διαδικτυακής συναλλαγής και η τρίτη έχει τη μορφή ενός τέλους σε κάθε διαδικτυακή δραστηριότητα. Οι τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμόζεται η καθεμία εξ αυτών έχουν παρουσιασθεί σε ένα κείμενο έντεκα σελίδων, το οποίο θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Ταλίν από τους εκπροσώπους των 28 χωρών της Ε.Ε.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι όλες αυτές οι διαδικασίες και όσες ακόμα χρειασθεί να γίνουν μέσα στο επόμενο δίμηνο, στοχεύουν στο να είναι έτοιμη η Ε.Ε. να πάρει απόφαση τον Δεκέμβριο και να δρομολογήσει τις διαδικασίες φορολόγησης από το 2018!

Στην Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, υποστηρίζεται ότι η πρώτη μορφή φορολόγησης του διαδικτύου, όποια από τις τρεις επιλεγεί, δεν θα είναι οριστική. Αλλά θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό ότι θα αλλάξει και πάλι, αφού εντοπισθούν περισσότερο αποτελεσματικοί τρόποι. Με άλλα λόγια – και λόγω της τεχνικής δυσκολίας σ' αυτό το πρωτόγνωρο συναλλακτικό τοπίο όπου σύμφωνα με την Κομισιόν έχει χαθεί η διαφορά μεταξύ προϊόντων και υπηρεσιών – στοχεύει στο να υποχρεώσει τις διαδικτυακές πολυεθνικές σε μία κατ' αρχήν σοβαρή φορολόγηση και συνεργασία η οποία θα βασισθεί στην εμπειρία από την πρώτη γενικευμένη φορολογησή τους. Εξού και η απόφαση να υπάρξουν τελικές ρυθμίσεις μέχρι τον Δεκέμβριο, ώστε να δρομολογηθεί η φορολόγηση από το νέο έτος. Η πρώτη εκ των προτάσεων, αυτή που αφορά στη φορολόγηση επί του τζίρου, έχει την υποστήριξη των ισχυρών της Ευρωζώνης και έχει διαμορφωθεί από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά στο μεταξύ έχει κερδίσει και την υποστήριξη από άλλες έξι χώρες της Ε.Ε.
ΑΠΟ http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη