ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Ποια η προμήθεια για την πληρωμή φόρων στις τράπεζες

03/08/2017








Προμήθεια έως και 1,5 ευρώ ανά συναλλαγή, ανεξαρτήτως από το ύψος αυτής άρχισαν να χρεώνουν οι τράπεζες κατά την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων των
πελατών τους.
Οι προμήθειες επιβάλλονται μετά την απόφαση την οποία υπέγραψε στα μέσα Ιουλίου ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, σε μία προσπάθεια στροφής των φορολογουμένων σε ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και εξοικονόμησης δημοσίων δαπανών.
Πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι οι χρεώσεις διαμορφώνονται σε 1,2 ευρώ εφόσον η πληρωμή του φόρου γίνει με χρέωση κάρτας και 1,5 ευρώ εφόσον η πληρωμή γίνει με μετρητά.
Τις προμήθειες γλιτώνουν φυσικά πρόσωπα άνω των 70 ετών, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, πρόσωπα τα οποία βρίσκονται σε δικαστικοί συμπαράσταση ή παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω και μόνο εφόσον οι πληρωμές αφορούν την εξόφληση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να γλιτώσουν την προμήθεια οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι είναι να καταθέσουν πρώτα τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε μεταφορά του ποσού σε λογαριασμό του δημοσίου.
Αν πάνε στο γκισέ και πληρώσουν με μετρητά, παραβλέποντας την κατάθεση στο λογαριασμό τους και τη μεταφορά των κεφαλαίων ακόμα και αυτές οι κατηγορίες φορολογουμένων θα επιβαρυνθούν τελικά με προμήθεια.

Όπως έχει ανακοινώσει η ΑΑΔΕ «εξακολουθεί να καλύπτει τις προμήθειες προς όλους τους φορολογούμενους όταν οι πληρωμές γίνονται μέσω Internet Banking, PhoneBanking, ATM και APS (με χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών)».
Η απόφαση Πιτσιλή αιτιολογήθηκε στη βάση στοιχείων σύμφωνα με τα οποία, η δαπάνη σε βάρος του δημοσίου από την κάλυψη του συνόλου των τραπεζικών προμηθειών για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών διαμορφώνεται σε περίπου 19 εκατ. ευρώ ετησίως, συν ΦΠΑ.
Βάζοντας τους φορολογούμενους να πληρώνουν μέρος των προμηθειών, εφόσον απέχουν από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, εκτιμάται πως θα υπάρξει ετήσια εξοικονόμηση 10 εκατ. ευρώ.

πηγή: Εuro2day
ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...