ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017

Τον Σεπτέμβριο η πρώτη κλήρωση αποδείξεων για πληρωμές με πλαστικό χρήμα

22/08/2017

Θέμα ημερών είναι η πραγματοποίηση της πρώτης κλήρωσης της λεγόμενης “φορολοταρίας”. Συγκεκριμένα εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να
πραγματοποιηθεί η πρώτη κλήρωση ηλεκτρονικών λαχνών για όσους έχουν πραγματοποιήσει πληρωμές με “πλαστικό χρήμα” ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα προκειμένου να ξεκινήσει η απονομή χρηματικών επάθλων 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς, κάθε μήνα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών εντός του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κλήρωση και οι πρώτοι 1.000 τυχεροί θα λάβουν το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ έκαστος.
Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε χρόνο θα μοιράζονται 12 εκατ. ευρώ (1 εκατ. ευρώ κάθε μήνα) στους τυχερούς που θα προκύπτουν από την κληρωτίδα.
Οι διαπραγματεύσεις της ΑΑΔΕ με τις τράπεζες για τις τεχνικές παραμέτρους και λεπτομέρειες της λοταρίας έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα βασικά χαρακτηριστικά της λοταρίας θα είναι τα εξής:
  • για τη συμμετοχή στις κληρώσεις της λοταρίας θα μετρά ο αριθμός των πληρωμών που έχει πραγματοποιήσει ο φορολογούμενος με πλαστικό χρήμα ή μέσω ίντερνετ καθώς και η συνολική αξία των συναλλαγών που πραγματοποιεί κάθε μήνα. Μεγάλο βάρος δίνεται στις μικρές συναλλαγές καθώς εκεί εστιάζουν οι αρχές την μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με έρευνες η φοροδιαφυγή “καλπάζει” στις μικρές καθημερινές συναλλαγές, καθώς σε αυτές είναι πιο πιθανό να μην κοπεί απόδειξη, παρά σε μεγάλες αγορές.
  • κάθε μήνα η ΑΑΔΕ θα συγκεντρώνει τα δεδομένα ηλεκτρονικών πληρωμών του προηγούμενου μήνα και με βάση αυτά τα δεδομένα θα χορηγεί ηλεκτρονικούς λαχνούς στους φορολογούμενους. Η πρώτη κλήρωση αναμένεται να γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου με βάση τα δεδομένα των ηλεκτρονικών συναλλαγών του Αυγούστου.
  • μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη κλήρωση με βάση τα δεδομένα ηλεκτρονικών συναλλαγών του πρώτο επταμήνου του έτους όπου θα μοιραστεί στους τυχερούς φορολογούμενους το ποσό των 7 εκατ. ευρώ
  • το ποσό της λοταρίας θα μοιράζεσαι σε πολλούς φορολογούμενους. Έτσι θα υπάρχουν πολλοί τυχεροί με μικρότερα ποσά κέρδους.
  • οι τυχεροί λαχνοί θα αναρτώνται στο taxisnet και οι φορολογούμενοι θα μπορούν είτε να εισπράττουν το σχετικό ποσό είτε να το συμψηφίζουν με φόρους που οφείλουν.
ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...