ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Αναμόρφωση του κράτους πρόνοιας έως το τέλος του 2018 προαναγγέλλει η Φωτίου

Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017







Αναμόρφωση του κράτους πρόνοιας έως το τέλος του 2018 προαναγγέλλει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας,
αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου



Παρουσιάζοντας το σχέδιο των παρεμβάσεων, εξηγεί ότι αυτό αναπτύσεται σε τρεις άξονες: ο πρώτος αφορά στην αντιμετώπιση της φτώχειας και των άμεσων αναγκών που προέκυψαν από την ανθρωπιστική κρίση, ο δεύτερος στο νέο Κράτος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο τρίτος στην παιδική προστασία.
Αναλύοντας τους άξονες, η κ. Φωτίου, με συνέντευξή της στην εφημερίδα Νέα Σελίδα, αναφέρει  ότι, με κορμό το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) δημιουργείται ένα δίχτυ ασφαλείας για τους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν πιο βίαια από την οικονομική κρίση. Το 2017, 700.000 συμπολίτες μας θα ωφεληθούν από το ΚΕΑ με 760 εκατ. ευρώ αλλά και με υπηρεσίες όπως τα χαμηλά κοινωνικά τιμολόγια παροχών ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, η δωρεάν ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (60.000 παιδιά για το 2017-18), η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα δωρεάν τρόφιμα. Το 10% των άνεργων δικαιούχων του ΚΕΑ θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας.

Όσον αφορά στο νέο Κράτος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυτό, όπως εξηγεί, θα έχει ως κορμό τα 250 Κέντρα Κοινότητας που ιδρύονται σε όλη την επικράτεια, με ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα, όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για κάθε επίδομα που δικαιούται, για τις κοινωνικές υπηρεσίες που υπάρχουν στον δήμο του, καθώς και για τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα που υλοποιούνται στην περιοχή του και στα οποία μπορεί να λάβει μέρος.

«Στο μέλλον κανένας δεν θα χρειάζεται τη μεσολάβηση του πολιτευτή, του δημάρχου ή του βουλευτή για να απολαύσει τα δικαιώματά του», τονίζει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, έως το τέλος του έτους θα έχει δημιουργηθεί η Ενιαία Αρχή Διαχείρισης και Καταβολής Επιδομάτων, με βάση τις υποδομές του πρώην ΟΓΑ, που θα συμβάλει «στην πιο αποτελεσματική παροχή του συνόλου των κοινωνικών επιδομάτων με διαφάνεια και ισονομία, εξασφαλίζοντας τη μηνιαία καταβολή των επιδομάτων για όλους».



Για τον τρίτο άξονα η κ. Φωτίου προαναγγέλλει την ίδρυση 1.800 νέων παιδικών σταθμών για να καλυφθούν επιπλέον 45.000 θέσεις ενώ για φέτος σημειώνει ότι ο αριθμός των θέσεων με πρόγραμμα voucher θα φτάσει τους 100.000 έναντι 70.000 το 2015. Τέλος, κάνει αναφορά στο σχεδιαζόμενο νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναδοχή και την υιοθεσία με στόχο την πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες που θα συνδράμει ουσιαστικά και στην εξάλειψη του «ανατριχιαστικού αυτού φαινομένου, της εμπορίας βρεφών και παιδιών».

Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ 
ΑΠΟ http://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: