ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Εκτός ΕΣΠΑ Πάτρα - Πύργος και Καλό Νερό - Τσακώνα, προβλέπει ο Τατούλης

Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017


Εκτός ΕΣΠΑ θα μείνουν το Πάτρα - Πύργος και το Καλό Νερό - Τσακώνα επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εγκρίνει φακέλους με τμηματικές
εργολαβίες.
Αυτό υποστήριξε προχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ολέθριο πολιτικό σφάλμα την απένταξη του έργου από το υπουργείο Υποδομών. 
Ο κ. Τατούλης προανήγγειλε “εκπτώσεις” στα τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινητόδρομου, λέγοντας ότι «οι προτάσεις που θα γίνουν για τον οδικό αυτό άξονα θα είναι σε τελείως διαφορετικό επίπεδο, καθώς οι μεγάλοι σχεδιασμοί του παρελθόντος δεν υφίστανται πλέον».  
Για τη μη ένταξη στο ΕΣΠΑ ο κ. Τατούλης δήλωσε επί λέξει: «Οι φάκελοι των τμηματικών εργολαβιών στο Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα δεν είναι συμβατοί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνεπώς δεν πρόκειται να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ».
Σύμφωνα επίσης με την ιστοσελίδα ypodomes.com: «Μέχρι το τέλος Ιουλίου παρέτεινε το υπουργείο Υποδομών τη σύμβαση του Τεχνικού Συμβούλου που έχει αναλάβει τη μελέτη της ανάλυσης κόστους-οφέλους (ΑΚΟ) και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών στην προετοιμασία και την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο λόγος είναι τα επιπρόσθετα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από την ομάδα Jaspers για την ΑΚΟ. Η νέα παράταση ορίζει ως χρόνο περαίωσης της ΑΚΟ την 31η Ιουλίου 2017. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο της απόφασης και που διαθέτει το ypodomes.com "υπάρχει ανάγκη προσαρμογής με όσα έχει ζητήσει η ομάδα Jaspers κατά τον έλεγχο της ΑΚΟ και της συμπληρωμένης αίτησης χρηματοδότησης, συνεπώς πρέπει να υπάρξει παράταση της διάρκειας της εν λόγω σύμβασης για να ολοκληρωθεί αποτελεσματικά".
Συνολικά το υπουργείο ΥΠΟΜΕ αποφάσισε παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 για το σύνολο των ενεργειών που θα συμμετάσχει η "Δρόμος Μελετητές ΕΠΕ" που είναι οι ανάδοχοι, ενώ παράταση μέχρι τις 30 Ιουλίου δόθηκε για την ανασύνταξη της ΑΚΟ και της αίτησης χρηματοδότησης. Να θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 6 από τους 8 διαγωνισμούς, ενώ ο 7ος θα διεξαχθεί στις 25 Ιουλίου και ο 8ος αναμένεται μέχρι το τέλος καλοκαιριού». 

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη