ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

Το περσινό μάθημα δεν έγινε μάθημα: Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για την δακοκτονία στη Μεσσηνία

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017 


Με αβεβαιότητα και με κίνδυνο καθοριστικής καθυστέρησης ξεκινούν για τη Μεσσηνία οι διαδικασίες για τη
φετινή δακοκτονία και την προστασία της παραγωγής και της ποιότητας του ελαιολάδου.
Και αυτό γιατί ακυρώθηκε - ματαιώθηκε ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την ανάρτηση των παγίδων, γιατί δεν είχαν τηρηθεί σωστά οι προθεσμίες, ενώ είχε ολοκληρωθεί και είχαν υποβληθεί οι προσφορές. Αποτέλεσμα είναι τώρα να τρέχουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα  Μεσσηνίας να προλάβουν τις ημερομηνίες, προκειμένου να αναρτηθούν έγκαιρα οι παγίδες για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, με τη διενέργεια νέου διαγωνισμού με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ειδικότερα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία, την εισήγηση της επιτροπής διενέργειας του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τις παγίδες στην Περιφερειακή Ενότητα, για ματαίωση του διαγωνισμού «επειδή δεν τηρήθηκε το ελάχιστο προβλεπόμενο διάστημα για τη δημοσιότητα του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα δεν τηρήθηκε η κατώτατη συντετμημένη προθεσμία των 30 ημερών από την αποστολή της διακήρυξης στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Αναλυτικότερα, στη διακήρυξη η ημερομηνία αποστολής στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ αναφέρεται η 10/04/2017 και καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών αναφέρεται η 10/05/2017 και ώρα 00:00:00. Το ανωτέρω διάστημα λαμβάνοντας υπόψη και τα αναφερόμενα στο άρθρο 3 παράγραφο 1 του Καν. 1182/1971, είναι 29 μέρες και όχι 30, που κατά το άρθρο 27 παρ. 1 και 3 απαιτείται».
Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε τη διενέργεια του νέου διαγωνισμού ύστερα από προθεσμία 15 ημερών από την ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης σύμβασης στην Υπηρεσία Εκδόσεων της Ενωσης, λόγω του επείγοντος έναρξης των εργασιών της παγιδοθεσίας. Η ανάρτηση των δακοπαγίδων πρέπει να πραγματοποιηθεί έως 15 Ιουνίου και το εναπομείναν χρονικό διάστημα δεν επαρκεί για την τήρηση των ελάχιστων προθεσμιών που προβλέπονται στο άρθρο 27 του Ν. 4412/2016, για την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την ανάδειξη μειοδοτών και υπογραφή συμβάσεων».

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όλες οι αλλαγές σε οκτάωρο, άδειες, υπερωρίες, απολύσεις και Κυριακές

Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 02:00 Μετά από αίτηση του εργαζομένου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας , εφόσον δεν υπάρχει συνδικαλ...