ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Μεσσηνία: Έγκυος χωρίς να το ξέρει - Γέννησε το 4ο παιδί της!

Τρίτη, 30 Μαΐου 2017 








Ενα απίστευτο συμβάν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας το προηγούμενο Σάββατο, όταν νεαρή γυναίκα από τα Φιλιατρά έφτασε στα Επείγοντα με έντονες ενοχλήσεις στην
κοιλιά και λίγη ώρα αργότερα γέννησε χωρίς η ίδια να έχει αντιληφθεί ότι είναι έγκυος!
Οι γιατροί έμειναν άφωνοι όταν τους είπε πως δεν ήξερε ότι ήταν έγκυος και ότι απλώς είχε έντονους πόνους στην κοιλιά, χωρίς να ξέρει τι τους προκαλούσε. 
Οπως είναι φυσικό στο νοσοκομείο σήμανε συναγερμός, καθώς η γυναίκα ήταν ετοιμόγεννη. Ετσι ο γυναικολόγος, η μαία -που αν και δεν εφημέρευε έσπευσε στην υπηρεσία της- και ο παιδίατρος κατάφεραν μετά από λίγη ώρα να ξεγεννήσουν με φυσιολογικό τρόπο τη νεαρή γυναίκα. Μάλιστα πρόκειται για το 4ο παιδί της οικογένειας και το γεγονός ότι η προηγούμενη γέννα της μητέρας ήταν με καισαρική τομή δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο το έργο των γιατρών, που όμως τα κατάφεραν και έτσι όλα πήγαν καλά.
Στη συνέχεια μητέρα και νεογέννητο μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για περαιτέρω ιατρική παρακολούθηση, καθώς είναι πιο οργανωμένο.
Αυτό δε που έκανε εντύπωση στους γιατρούς είναι πως η μητέρα όλους αυτούς τους μήνες της εγκυμοσύνης της δεν είχε αντιληφθεί ούτε κατά διάνοια ότι είναι έγκυος, ενώ δεν είχε τύχει να πάει σε γιατρό, από τον οποίο θα ήταν εύκολο να διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη της.
Το ευτύχημα είναι ότι όλα πήγαν καλά και το γεγονός αντιμετωπίστηκε άμεσα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Η σημασία της παρουσίας του στην περιοχή αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά, όπως και η ανάγκη για περαιτέρω στελέχωσή του με προσωπικό, καθώς οι υπηρεσίες που παρέχει είναι πολύ σημαντικές.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...